Domaći filmovi uvijek popularni

Agencije
Domaći filmovi uvijek popularni

Knjiga “50 godina filmskog hita u srpskoj kinematografiji 1969-2019” autorke Marine Fafulić Milosavljević, analizira fenomen domaćeg filmskog hita sa teorijskog aspekta, a predstavljena je javnosti na festivalu “Slobodna zona”, u Jugoslovenskoj kinoteci.

Djelo se osvrće na istorijski razvoj produkcije hitova i odlike savremene produkcije, a prikazuje i konkretne primjere.

Autorka Marina Fafulić Milosavljević navela je da ju je uvijek fascinirao fenomen filmskog hita i da je toj temi bio posvećen i njen magistarski rad, ali samo u savremenom periodu - od 1992. godine.

- Želela sam da to proširim. Knjiga obuhvata period od 1969. godine zato što tek od tada postoje zvanični i precizni podaci u “Glasnicima” koje je objavljivao nekadašnji Institut za film (danas Filmski centar Srbije), inače bih vrlo rado obuhvatila i “Marš na Drinu”, “Ljubav i modu” i druge hitove iz ranijeg perioda - rekla je ona.

U prvom dijelu knjige pokušala je da rastumači fenomen filmskog hita u domaćim i u svjetskim uslovima, kako se hit manifestuje i da li postoji neka čarobna formula za njegovo stvaranje. U drugom dijelu prešla je na konkretne primjere u srpskoj kinematografiji.

- Knjiga nije koncipirana na prvom najgledanijem filmu, što je praksa u Americi. Kod nas, zahvaljujući evropskom pogledu, često su veoma gledani i filmovi sa jakim umetničkim kvalitetima. Naravno, bilo je oscilacija, pa su tako osamdesetih godina preovlađivali čisto komercijalni hitovi -  dodala je ona.  

Kako je objasnila, pokušala je da naglasi da je domaća produkcija uvijek bila plod određenog konteksta i da to važi za svaki žanr, pa čak i za komercijalni film.

- Razni faktori su uticali šta će prolaziti kod publike, a tu je i pitanje filmske kulture. Karakteristika uspeha domaće produkcije, što je retko u svetu, jeste da je srpski film kod nas i dalje popularan. Mogu da prođu uspešno kod publike i filmovi koji imaju artističke vrednosti, što nije slučaj u Holivudu sa njihovim blokbasterima - istakla je autorka.

Na promociji su pored autorke, govorili su Maja Vukadinović i reditelj i scenarista Saša Radojević, a razgovor je vodio Miroljub Stojanović, urednik izdavačke djelatnosti Filmskog centra Srbije.

Docent na Fakultetu savremenih umetnosti Maja Vukadinović osvrnula se na glavne vrijednosti koje ova knjiga posjeduje.

- Ova knjiga je sveobuhvatna i detaljna i nije namenjena samo ljudima koji se teorijski bave istorijom filma i proučavanjem filmologije. Verujem da će biti zanimljiva svim filmofilima, onima koje interesuju film, njegova istorija, ali i produkcija jer je ovo sveobuhvatno štivo - kazala je Vukadinović.

Knjiga “50 godina filmskog hita u srpskoj kinematografiji 1969-2019”, objavljena je u izdanju Filmskog centra Srbije”.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana