Čovjek koji je bio filmski stvaralac: Preminuo legendarni režiser i producent Rodžer Korman

Branislav Predojević
Čovjek koji je bio filmski stvaralac: Preminuo legendarni režiser i producent Rodžer Korman

LOS ANĐELES - Legendarni američki reditelj, scenarista, glumac i producent Rodžer Korman preminuo je u 98. godini života, a kompletan svijet filma se oprašta od jednog od najvećih heroja sedme umjetnosti.

Kormana su često nazivali “kraljem B-produkcije”, “papom pop bioskopa”, “duhovnim kumom novog Holivuda” i “kraljem kulta”, jer je  postao poznat kao pionir u svijetu nezavisnog filma, s obzirom da je vrtoglavom brzinom stvarao niskobudžetne filmove. 

Tokom karijere ostavio je nevjerovatan opus od skoro 500 filmova koje je potpisao u nekoj od svojih funkcija. 

Nije samo zbog toga Korman stekao legendarni status, već i zato što je prvi uočio talenat ljudi koji će postati divovi kinematografije, poput Džeka Nikolsona, Rona Hauarda, Pitera Bogdanoviča, Martina Skorsezija, Frensisa Forda Kopole, Džonatana Demija, Džejmsa Kamerona i brojnih drugih velikih filmadžija, kojima je poslom i novcem pomogao tokom početaka.

Korman je najpoznatiji po filmovima kao što su “Mala prodavnica horora” i adaptaciji djela Edgara Alana Poa sa Vinsentom Prajsom u glavnoj ulozi. Rođen je u Detroitu 5. aprila 1926. godine, ali se njegova porodica preselila na Beverli Hils kada je imao 14 godina. 

Išao je u srednju školu Beverli Hils i diplomirao na Univerzitetu Stenford 1947. godine kao industrijski inženjer. 

Upravo te studije su ga podstakle da se posveti niskobudžetnoj produkciji. Služio je u američkoj mornarici skoro tri godine, a potom je počeo da radi razne poslove  u Holivudu, ali potom odlazi u Englesku i to na Oksford, gdje je studirao englesku književnost. 

Po povratku u SAD radio je kao književni agent i počeo da piše i sam filmska scenarija.

- Izgledalo mi je to kao lak način da zaradim koji dolar pa sam sjeo i proveo mnoge i mnoge noći radeći na scenariju pod nazivom “Higway Dragent” - prisjećao se jednom. I uspio je da ga proda jednoj filmskoj kući “Allied artists” za 4.000 dolara i po njemu je snimljen film sa Džoan Benet i Ričardom Konteom u glavnim ulogama.

Prvi film koji je režirao zvao se “Čudovište sa okeanskog dna” (1954), a posljednji “Oslobođeni Frankeštajn” (1990). U svojim ostvarenjima spajao je seks, golotinju, nasilje, ali i ozbiljne društvene teme koje su ostavile ogroman trag na generacije stvaralaca. 

 

Među njegovim filmovima dominirali su horori, vesterni, fantastika, krimići i motorističke priče, ali je jednako tako radio adaptacije uglednih književnika poput Edgara Alana Poa i Hauarda Lavkrafta. 

Bio je 1964. prvi američki producent i reditelj koji je doživio retrospektivu u Kinoteci Francuske, a krug njegovih poštovalaca postoji širom planete. 

Jednako poznat je postao po američkoj distribuciji evropskih i azijskih filmova u SAD, a o njegovom životu i djelu snimljen je fantastičan dokumentarac pod nazivom “Kormanov svijet: Podvizi holivudskog buntovnika” , u režiji Aleksa Stejpltona.

Reditelj, koji je 2009. dobio počasnog “Oskara” za životno djelo, kada su ga pitali kako bi volio da ga pamte odgovorio je: “Bio sam filmski stvaralac, samo to”!

MENTOR

Korman je ukazao povjerenje u filmu “Krvava mama” glumcima kakvi su Šeli Vinters i Robert de Niro, a Džek Nikolson je s 21 godinom debitovao na velikom platnu baš u Kormanovom filmu “Pljačljivi ubica”.

Upravo je Korman angažovao mladog Martina Skorsezija da režira “Trkačicu Bertu” 1972, a i Džonatana Demija da napiše scenario za “Vreli zatvor” dvije godine kasnije. 

Bio je i producent ostvarenja “Trip”, s Piterom Fondom u glavnoj ulozi. Gigant nezavisnog filmskog stvaralaštva takođe je Ronu Hauardu dao priliku da režira prvi igrani film “Velika auto-trka” 1977. godine, a prethodno mu je rekao: “Ron, ako uradiš dobar posao na ovom filmu, nikada više nećeš morati da radiš za mene”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana