Bulevar zvijezda na vrhu liste deset najboljih filmova 21. vijeka

Pripredila: Aleksandra Madžar
Bulevar zvijezda na vrhu liste deset najboljih filmova 21. vijeka

London - Film "Bulevar zvijezda" Dejvida Linča iz 2001. godine osvojio je vrh liste britanskog Bi-Bi-Sija koji je odlučio da se upusti u potragu za najboljim filmskim ostvarenjima ovog vijeka.

Britanski javni servis angažovao je 117 kritičara sa svih strana svijeta kako bi od 100 ostvarenja izabrali najveće filmske klasike, lista je bila ograničena na 100 priča. U američkom psihološkom trileru iz 2001. godine "Bulevar zvijezda" glavne uloge ostvarili su Džastin Teroum, Naomi Vots i Lora Haring. Među filmskim kritičarima i filmofilima vlada mišljenje da se radi o Linčovom najboljem filmu, a mnogi kritičari izdvojili su ga kao jedan od filmova koji predstavlja jedinstvenu perspektivu 2000-ih godina. Radnja filma vrti se oko mlade glumice Beti Elms koja dolazi u Los Anđeles gdje postaje prijateljica sa ženom koja se skriva u stanu Betine tetke i koja pati od amnezije. Na drugom mjestu je kineski film "In the mood for love", u režiji Vong Kar-vaja, koji je bio nominovan za "Zlatnu palmu". Godine 1962. novinar Kov Mo-van iznajmljuje sobu istog dana kao i Su-Li Zen, sekretarica u jednoj kompaniji. Njihov odnos postaje intriga kako za njihove supružnike, tako i za gazde iznajmljenih stanova i donosi im niz neprijatnosti. Kritičari su na treće mjesto stavili istorijsku dramu "Biće krvi" koju je režirao Paul Tomas Anderson. Djelimično zasnovan je romanu "Nafta" Uptona Sinclaira, a govori o pohlepnom naftašu u potrazi za bogatstvom tokom procvata naftne industrije u Južnoj Kaliforniji krajem 19. i početkom 20. vijeka. Japanski animirani film "Začarani grad" Hajoa Mizakija postao je najuspješniji film u japanskoj istoriji, sa zaradom većom od 274 miliona dolara u svijetu, a na Bi-Bi-Sijevoj listi zauzeo je četvrto mjesto. Osvojio je "Oskara" za najbolji animirani film. Godine 2014. Ričard Linklejter režira dramu "Odrastanje" koja je na petom mjestu ove liste.

Radnja filma, koji je sniman u periodu između maja 2002. i oktobra 2013. godine, prati odrastanje dječaka Mejsona i njegove starije sestre Samante. Takođe se našao na listi najboljih filmova 2014. po izboru Američkog filmskog instituta. Romantična priča "Vječni sjaj besprijekornog uma" Majkla Gondrija o emotivno povučenom Džoelu Berišu i pomalo impulsivnoj Klementini Kručinski, koji se upoznaju u jednom vozu u Njujorku i ubrzo shvataju da među njima postoji hemija uprkos tome što su njihove ličnosti veoma različite, našla se na šestoj poziciji. Odmah do romantične priče, kritičari su smjestili američku naučnofantastičnu dramu "Drvo života". Terens Malik režirao je film koji se bavi smislom života iz perspektive sredovječnog čovjeka koji se prisjeća svog djetinjstva u Teksasu pedesetih godina dvadesetog vijeka. Na neki način, drama prikazuje praiskonsko i korijene ljudske civilizacije. Pri dnu liste, na osmom mjestu je emotivni tajvanski/japanski film "Dži Dži" u režiji Edvarda Janga. Iranska drama "Razvod" Asgara Farhadija, koja govori o složenim porodičnim odnosima, po odluci kritičara našla se na devetom mjestu, dok je posljednji na listi krimi-triler "Nema zemlje za starce" koji su režirali Džoel i Itan Koen.

1. "Bulevar zvijezda", Dejvid Linč

2. "In the moof for love ", Vong Kar-vaj

3. "Biće krvi", Paul Tomas Anderson

4. "Začarani grad", Hajao Mijazaki

5. "Odrastanje", Ričard Linklejter

6. "Vječni sjaj besprijekornog uma", Mišel Gondri

7. "Drvo života", Terens Malik

8. "Dži Dži", Edvard Jang

9. "Razvod", Ašgar Faradi

10. "Nema zemlje za starce", Džoel i Itan Koen

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana