BBC: Zašto su Srbi slabi na Bojsija iz Mućki

Tanjug
BBC: Zašto su Srbi slabi na Bojsija iz Mućki

Nedavno preminuli britanski glimac Džon Čalis, najpoznatiji po ulozi Bojsija u popularnoj seriji “Mućke” dobiće ulicu u Beogradu, čime će jedno mjesto u srpskoj prijestonici “uvijek imati odjek Pekama”, piše britanski BBC dodajući da je to najavio zamjenik gradonačelnika Goran Vesić.

“To je jedini način da se odužite čoveku koji je voleo našu zemlju i naš grad”, rekao je Vesić par sati poslije vijesti o smrti poznatog glumca, ne precizirajući tačnu lokaciju ulice.

Kako piše BBC ljubav je bila više nego uzvraćena, jer serija “Samo ljubav i konji” prevedena kao “Mućke” ostaje kulturni fenomen u Srbiji i drugim zemljama nekadašnje Jugoslavije, gdje je često emitovana i titlovana, što znači da su svi znali naslov i fraze na engleskom jeziku.

Fizioterapeut Željko Đekić često me je pozdravljao sa izrazom “Lavli Džabli” (Lovley jubbl) u klinici u blokovima na Novom Beogradu koji ima arhitektonske sličnosti sa Pekamom u kome se dešava radnja serije, što je još jedan od razloga zbog kojeg “ludorije braće Troter tako snažno odjekuju u Srbiji”.

“Mućke su moje detinjstvo. U spavaćoj sobi u kojoj smo moj brat i ja odrastali još uvek postoji uramljeni poster Del Boja, Rodnija i Bojsija. Del Boj je sanjar, a u Srbiji ima mnogo sanjara”, rekao je Đekić.

Zbog smrti čovjeka koji je tumačio lik Bojsija još se u mnogima u Beogradu miješaju osjećanja tuge i ljubavi, a jedna od njih je Dragana Pavlović koja za BBC kaže da joj je žao, te da je on bio nevjerovatan glumac i veliki čovjek.

Trajna popularnost serije u regionu ponekad iznenadi i njene glumce, pa je tako Nikolas Lindharst, koji je glumio Rodnija Trotera rekao da se osjećao “kao Kraljica” prilikom posjete Crnoj Gori, jer su gosti jednog restorana ustajali i pozdravljali ga aplauzom.

Ipak, Čalis je stvorio možda najjače veze od svih glumaca, a njegove posjete Beogradu prošle godine dovele su do snimanja dokumentarnog filma “Bojsi u Beogradu” u kome je prikazana ogroman broj ljudi koji je došao da ga pozdravi i da im se potpiše na knjigu.

Takođe, on je na društvenim mrežama redovno pisao lijepo o zemlji.

Neposredno pred smrt dobio je počasno državljanstvo, piše BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana