Željezo i nada u bolje sutra

Danijela Bajić
Željezo i nada u bolje sutra

Krenuli ste prije korone sa pravljenjem kuće i sređivanjem dvorišta pa stali? Sazidali prizemlje i ostavili salijevanje ploče za neka srećnija vremena?


Trebalo bi da zidate i potporni zid, zajedno sa garažom? Muštuluk vam hvataju građevinci koji kažu da su srećnija vremena još na čekanju, ali su bar ona povoljnija pred vratima.

Pad cijena bakra i željeza na globalnom tržištu olakšaće poslovanje preduzećima u metalnom i građevinskom sektoru Srpske, jer su armatura i željezo ključni elementi u ovom sektoru, ali ne, po svemu sudeći, i smanjiti cijene nekretnina.

Poskupljenje sirovina na svjetskom tržištu u prethodnom periodu uticalo je i na našu mikrosredinu pa su rampu na dotadašnje koliko-toliko prihvatljive cijene digle gazde i u građevinskom sektoru.

Prevedeno na narodski, bez punog iznosa više nema priče, jer više niko neće da radi, a da zbog solidarnosti sa narodom posluje u minusu.

Zbog teške situacije na tržištu na prste jedne ruke možete da izbrojite majstore koji će vam postaviti poočice ili nabaciti fasadu na kuću, uz plaćanje na rate.

Da stvar bude još apokaliptičnija ni cijene na prodajnim rafovima ne prestaju da divljaju.

Bez neophodnih, ali za sada nepostojećih ili ultrablagih intervencija država nižu se samo opravdanja za novonastalu apokalipsu.

Ako već i dosade sukobi u svijetu kao izgovor, neko se sjeti da pomene odlazak radnika.

I tu negdje dolazimo i do pompezno najavljenog povećanja plate radnika, od strane poslodavaca, jer zbog svih poskupljenja nisu imali priliku da to urade onoliko koliko bi to trebalo.

Međutim, sve ostale, za običnog čovjeka i te kako važne stvari, ostale su na istom nivou.

Vijesti o padu cijena nekretnina sačekaćemo do ko zna kada jer je zenit dostignut ratom u Ukrajini po svemu sudeći nepromjenjiv - i samo rijetkima povoljan. Svi oni koji su već podigli kredite, a ugovorom su pristali na “šetajuće” kamatne stope, još uvijek strepe i ne nadaju se dobrim vijestima.

Naravno, pošto se željezo ne jede postavlja se pitanje ima li zaista smisla biti euforičan - naročito jer su cijene osnovnih životnih namirnica otišle u nebo. Da ne pričamo o poskupljenju koji se sistemom spojenih posuda, koji se graniči sa bezobrazlukom, prelio na gotovo svaku moguću uslužnu granu. Tako ispada da je na uštrb globalne krize čak i lična higijena postala luksuz, a kako je krenulo uskoro će se šišati samo bogati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana