Suverenisti i globalisti

Veljko Zeljković

U zemljama Evropske unije održani su izbori za Evropski parlament. Iako u nekom ranijem periodu oni nisu privlačili neku veću pažnju javnosti i medija, ovog puta je bilo sasvim drugačije. Evropski parlament, kao tijelo, nema neki veći značaj, za razliku od recimo Evropske komisije, putem koje se vodi unutrašnja i spoljna politika ove zajednice pa i o ključnim temama kao što su recimo migracije i borba protiv klimatskih promjena.

Što se tiče rezultata i budućeg sastava EP, sve će manje-više biti isto. Evropska narodna partija, koja je i do sada imala većinu sa svojim koalicionim partnerima, i dalje će držati sve ključeve pa i kod izbora novih upravljačkih struktura. Međutim, ono što je obilježilo ove izbore jeste ogroman pad u broju osvojenih mjesta u Evropskom parlamentu od strane Liberala i Zelenih, inače najvećih zagovornika takozvanog neoliberalnog kapitalizma i nasilnog globalizma, koji gazi po svim porodičnim vrijednostima. S druge strane, došlo je do pomjeranja udesno. Takozvane suverenističke i antiglobalističke stranke i struje, a koji neki nazivaju ekstremno desničarskim, povećale su svoj uticaj u ovom tijelu. Postaje više nego jasno da se radi o jednom nezaustavljivom procesu. Radi se o strankama koje su inače veliki protivnici briselske birokratije i nadnacionalne pozicije tijela Evropske unije, koja su se pretvorila u otuđene centre moći, slijepo sprovodeći direktive koje im stižu sa adresa u Vašingtonu. Sve ono što je trebalo da predstavlja Evropska zajednica, kada je osnivana i dogovarana, jednostavno više ne vrijedi.

Jednu takvu politiku građani su kaznili u Francuskoj, Njemačkoj i Belgiji. Potpuni krah su doživjele partije koje predvode Emanuel Makron, Olaf Šolc i belgijski premijer. Primjera radi, Nacionalno ujedinjenje, koje u Francuskoj predvodi Marin le Pen, osvojilo je duplo više glasova od Makronove partije. U Njemačkoj je Šolcova partija takođe doživjela potpuni politički debakl, osvajajući tek oko 14 odsto glasova. Oni su se našli iza desničarske partije AfD, koja posljednjih godina doživljava veliki politički uspon, pogotovo u istočnim dijelovima Njemačke.

O čemu nam ovo govori - građanima u ovim zemljama je dosta priče o ratovima i labave migrantske politike. Žele da se ekonomija i socijalni položaj ne žrtvuje zarad neke navodne zapadne solidarnosti. Oni su poslali jasnu poruku da nacionalni interesi ovih zemlja moraju biti iznad onih koji se propagiraju od strane briselskih zvaničnika. Da je tako govore i izbori koji su proteklih mjeseci održani u Mađarskoj, Slovačkoj, Španiji, Grčkoj pa i pojedinim skandinavskim zemljama. Ljudima u ovim zemljama je jednostavno dosta te jedne sulude politike. Pojedine evropske zemlje očigledno čeka vruće političko ljeto, ali i jesen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana