Kriza i migranti

Veljko Zeljković

Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini uzima sve više maha i prijeti da poprimi katastrofalne dimenzije. A vlast, ko vlast. Prvo su ignorisali problem. Onda su rekli da sve drže pod kontrolom. A kada je zagustilo, svi “junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledaše”.

Broj izbjeglica koji svakim danom pristižu u BiH je sve veći. A rješenja ni na vidiku. Gdje ih smjestiti? Šta sa njima učiniti, pogotovo u situaciji kada sve više zemalja zatvara svoje granice?

“Imam rješenjeeeee...!”, govorio je sve donedavno ministar bezbjednosti BiH. Prijetio je i podizanjem tužbi onima koji se drznu da ne prime migrante. A onda... Nestade. Poput magle. Propade u crnu zemlju. Ni traga, ni glasa od gosn. Mektića.

Usvojene strategije i planovi padoše u ladnu vodu.

Ne pokaza se, ali ni ne dokaza, ni predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić. Ne brine što vlasti u Cazinu, Bihaću i Bos. Petrovcu počupaše kosu, jer ne znaju šta činiti.

Umjesto da ode i posjeti ove gradove i sve očajnije lokalno stanovništvo, Zvizdić je iz udobne fotelje u Sarajevu poručio kako nije u planu zatvaranje granica. Da to nije opcija. Zaboravio je samo da kaže, a šta jeste! 

Ni predstavnici EU se nešto nisu pretrgli u pomoći. Kao i gore pomenuti, tek jaki na riječima. Mnogo obećanja, a ona ludom radovanje. Malo ćebadi, šatora... I to je to. Da se ljudi ne smrznu na plus 40.

Iste te evropske demokrate odbiše da finansijski podrže gradnju kampa u okolini Bihaća, jer je ta lokacija, kako su pojasnili, preblizu granici. Ova njihova rečenica možda i najbolje ilustruje kakvi su planovi evropskih vlastodržaca - da područje Balkana pretvori u jedan veliki migracioni centar.

I vlasti u BiH sve to nijemo posmatraju. Ionako migranti neće nikud pobjeći. Iz Cazina, Bihaća i Bos. Petrovca sigurno neće, jer nemaju kuda. Hrvatska je zatvorila granice. I Slovenija je to uradila. Austrija razmatra tu mogućnost, a Mađarska je čak podigla bodljikavu žicu na svojoj granici.

To što je moguća prava humanitarna katastrofa, izgleda da nikoga ne brine. Uostalom i zašto bi, vrijeme je godišnjih odmora.

Ne brine ih ni bezbjednosni aspekt, sve češći sukobi lokalnog stanovništva i migranata, ali ni podaci pojedinih bezbjednosnih službi, u kojima se upozorava kako se radi o dobro osmišljenoj operaciji pod kodnim imenom “Izbjeglice”, a iza koje navodno stoje neformalni centri moći. Krajnji cilj je, kako su istakli, stvaranje “Balkanskog kalifata”.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana