Kamen spoticanja

Anita Janković Rečević
Kamen spoticanja

Privreda Republike Srpske i BiH neprestano je na udaru nepovoljnih vjetrova. Poslovanje otežavaju manjak tržišta, nedostatak stručnog kadra, česta poskupljenja sirovina, nepredvidivost usljed globalnih kretanja, pad potražnje, pa čak i vremenske nepogode.

I ti problemi se uglavnom javljaju sporadično. Jedne godine aktuelan je jedan, druge drugi i tako ukrug. Ali tu je i jedan kamenčić koji je stalni kamen spoticanja, neprestano žulja cipele domaće privrede.

Poslovanje u sivoj zoni u BiH i RS od rata pa naovamo najveća je rak-rana naše ekonomije. što legalnim privrednicima predstavlja prepreku za dalji rast i razvoj. A raširila se na gotovo sve grane privrede i poput bršljana stegla one koji rade po slovu zakona.

Nelojalna konkurencija prisutna je u saobraćaju, trgovini, poljoprivredi, u frizerskoj i kozmetičarskoj djelatnosti, ama svuda.

Pojava interneta još snažnije je pogurala rad u sivoj zoni. Na društvenim mrežama je more profila putem kojih iz svog doma preprodaju raznu robu. Garderoba, satovi, parfemi, kozmetika, posteljina, bijela tehnika pa čak i namještaj i razne kućne potrepštine koje kupuju u poznatim evropskim trgovinama pa preprodaju na tržištu BiH i Srpske po daleko višim cijenama.

Platforme “Instagram” i “Fejsbuk” koriste i mnoge mlade djevojke koje se bave šminkanjem, izradom vještačkih noktiju, masažom i slično. More je i profila na kojima se nude poslastice, kiflice i razne druge đakonije koje izrađuju domaćice u toplini svog doma, daleko od očiju inspektora.

Koru hljeba ilegalno zarađuju i dekorateri, automehaničari, fotografi, zidari, moleri, pa čak i muzički bendovi. U manjim mjestima opštepristutna je pojava vozača koji taksiraju na divlje, što je pojedine prevoznike natjeralo da ugase linije jer su im preotimali putnike.

Sve teže da domaćem tržištu opstaju i rentakar agencije jer se unazad nekoliko godina suočavaju sa nelojalnom konkurencijom koja je iz dana u dan sve veća. Kako bi tom problemu koliko-toliko stala u kraj, inspekcija je najavila pojačane kontrole na tom polju. Postavlja se pitanje koliko to može uroditi plodom. Bez sistemske podrške i izmjene zakona, nešto jači nadzor inspektora malo šta može promijeniti.

Republika Srpska bi snažnije trebalo da se uhvati u koštac sa sivom ekonomijom koja državni budžet godišnje ostavlja bez stotina miliona maraka, a što nadalje onemogućava jačanje zemlje i rast životnog standarda svakog pojedinca.

Potpuno je jasno da vlast zazire od stroge primjene zakona jer se plaši moguće odmazde i gubitka glasova od strane onih koji posluju u sivoj zoni, ali moraju shvatiti da na ovaj način gube svi i da situacija polako, ali sigurno izmiče kontroli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana