Građani taoci političara

Marijana Miljić Bjelovuk
Građani taoci političara

Samo vi pišite, a mi ćemo po svome. Tako se ukratko mogu objasniti sve mjere i zahtjevi koje se stavljaju pred domaće političare i institucije, kako od strane međunarodnih aktera, tako i od onih koji kontrolišu i stanje i poslovanje silnih domaćih ministarstava, agencija i drugih izmišljenih institucija u BiH.

Mogu da pišu od jutra do sutra, i tako u nedogled, ali naši politički lideri nastavljaju svojim ustaljenim putem da vode zemlju u sunovrat. Niti jedna reforma, odnosno ni onaj najjednostavniji zadatak koji se stavi pred njih ne može biti riješen bez opstrukcija i uslovljavanja od jedne, odnosno druge i treće strane.

Dokaz za to je evropski put zemlje, koji je u zastoju, ali i najnoviji zahtjevi koji su stigli u BiH od strane Međunarodnog monetarnog fonda. Traže tonu reformi, od kojih se neke godinama ponavljaju, a razlog za to jeste to što upravo u proteklih deceniju pa i više ništa nije urađeno o pitanju njihovih zahtjeva koji bi zemlju trebalo da podignu sa zgarišta.

Koliko je samo puta apelovano na domaće aktere, kako od stranaca tako i od vodećih ekonomskih analitičara, da obuzdaju zapošljavanje u javnoj upravi? Bezbroj puta. I do danas, ne samo da ništa nije urađeno na tom planu, već je nastavljeno sa gomilanjem javnog aparata. Nije iz jednog jedinog razloga - upošljavanja stranačkih podobnika. I šta smo dobili na kraju? Glomaznu i beskorisnu administraciju koju građani više ne mogu isfinansirati i to je samo jedan primjer zadatka koji je tražen od BiH kako bi stanje u zemlji počelo da se pomjera sa mrtve tačke.

I on je ponovljen i u najnovijim mjerama međunarodne finansijske institucije. Traže smanjenje javne potrošnje, obuzdavanje rasta plata u javnom sektoru, jer kako je krenulo na korak smo do finansijskog kolapsa zemlje. I za taj slom, kao i za svaku drugi u zemlji, pravi krivci za njega neće odgovarati, već će ispaštati građani.

Očigledno je da su građani, narod ove naopake zemlje, taoci neozbiljnih političara, ali i onih koji su nedorasli aktuelnoj situaciji, odnosno da se u koštac uhvate sa gorućim problemima i počnu da rade u interesu građana, a ne protiv njih. Takva situacija je bila i prije deceniju i više, tako je i danas, jer da nije ne bi imali svake godine pred domaće političke aktere prepisane zadatke od strane međunarodnih finansijskih institucija. Pored toga što ne rješavaju one zadatke koji su im kopirani iz ranijih godina, oni dobijaju i neke nove koji po svemu sudeći ni u narednoj deceniji neće doći na dnevni red. I na osnovu svega toga, može se naslutiti da će građani biti taoci politike i u godinama pred nama. I nada da će početi da rade za narod je završila na respiratoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana