U sudnici ispričani strašni detalji monstruoznog ubistva sarajevske bebe

GS
U sudnici ispričani strašni detalji monstruoznog ubistva sarajevske bebe

SARAJEVO - Pitao sam Mirelu i Sanela šta se desilo, pogledali su me i samo hladno rekli: “Desilo se.“ Beba je bila mrtva, umotana u dekicu, kada smo došli. Tijelo joj je bilo modro i crveno, ispod noktiju modrina i crvenilo, zelena boja oko pupka... Dijete je bilo neuhranjeno, visila mu je koža.

Rekao je ovo Mirzet Komarica, inspektor MUP-a Kantona Sarajevo, koji je 27. novembra prošle godine došao na lice mjesta po pozivu Hitne pomoći nakon pronalaska mrtvog novorođenčeta, a prenosi sarajevski „Avaz“.

Hladno u kući

Policajac je bio jedan od svjedoka koji su pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim predsjedava sutkinja Adisa Zahiragić, saslušani u nastavku suđenja Mireli Bećirević i Sanelu Bojiću, koji se terete za smrt bebe muškog spola od svega 26 dana.

Optuženi su da su bebu izgladnjivali i držali na minusima, potpuno zanemarujući njene potrebe, te je dijete zadobilo teške povrede usljed kojih je preminulo.

Inspektor Komarica je, odgovarajući na pitanja tužiteljice Ive Kurilić, kazao i da je kuća u kojoj je bila beba neuslovna za stanovanje, nije se ložilo, a stvari su posvuda bile razbacane.

Pored bebe su bili dva tetrapaka i dvije flašice. U kući je bilo hladnije nego napolju.

Socijalna radnica Nikolina Šutalo ispričala je da je Centar za socijalni rad Mireli Bećirević ranije oduzeo dvoje maloljetne djece koje je dobila s drugim muškarcem. Mirela je odrasla u Domu za nezbrinutu đecu na Bjelavama, nakon što je nju i njenog brata ostavila majka.

Od svjedokinja se saznalo da je Mirela 2021. smještena u Sigurnu kuću u KS s kćerkicom od tri godine, koja je, također, bila dosta zapuštena. Mirela je s njom prosjačila i bila agresivna prema njoj. Nakon toga je smještena u Sigurnu kuću Sumero, gđe je rodila sina. Htjela je napustiti Sumero i tada joj je oduzet dvomjesečni dječak. Oboje djece danas je zbrinuto.

Normalna osoba

Niko u Centru nije znao da je Mirela trudna s trećim đetetom. Šutalo je objasnila da oni nisu u obavezi da prate punoljetnu osobu niti smiju da naređuju šta smiju, a šta ne smiju raditi. Istakla je da bi joj sigurno pomoć bila pružena da ju je zatražila.

Odgovarajući na pitanje tužiteljice, Šutalo je rekla da smatra da je Mirela normalna osoba. Nakon pitanja je li bila sposobna da se brine o đeci, socijalna radnica je rekla:

- Da joj je pružena bolja prilika, možda bi se bolje i brinula. Bio je plan da joj se nađe potrebna stambena jedinica, ali ona nas nije htjela poslušati - kazala je Šutalo, potvrdivši da je prošle godine slučajno srela Mirelu te da joj je rekla da dođe u Centar za socijalni rad, ali da nije primijetila da je trudna.

Odbila patronažnu sestru

Patronažna sestra Zahida Memišević kazala je da je, nakon dobivenih podataka o porođaju od 31. oktobra 2023., nazvala Mirelu Bećirević, koja joj je rekla da nema potrebe da dolazi, jer joj je to treće dijete te da zna šta treba raditi.

Memišević je kazala da oni ne mogu ulaziti u kuću bez odobrenja te je zapisala u karton da Mirela ne želi da joj dođe. Odgovarajući na pitanje advokatice Elme Arnautović, koja zastupa Mirelu, Memišević je rekla da nisu imali podatke da je Mireli ranije oduzeto dvoje djece.

Advokat Fuad Čolpa, koji zastupa Sanela, reagirao je tvrdeći da patronažna sestra mora otići na lice mjesta.

Optuženi Sanel Bojić je ranije putem advokata Fuada Čolpe nudio tužiteljici Ivi Kurilić sporazum o priznanju krivice, ali je ona to odbila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana