"Trezor": Reljić saučesnike optužio za krađu opljačkanog novca

Nebojša Tomašević
"Trezor": Reljić saučesnike optužio za krađu opljačkanog novca

BANjALUKA – Milan Reljić (55) iz Prijedora, koji je priznao učešće u milionskim pljačkama u predmetu "Trezor" i dobio imunitet, potvrdio je da su u razbojništvima učestvovali ostali optuženi i opisao njihovu ulogu, a dvojicu saučesnika je okrivio za krađu novca otetog od radnika "Alfa Sekjuriti".

Reljić je saslušan putem video linka iz suda u Njemačkoj u kojoj izdržava doživotnu robiju za ubistvo starice. Rekao je da se sam javio tužiocu da ispriča sve o pljačkama u zamjenu za imunitet. Nije želio da kaže koji je bio motiv da to uradi, samo je kratko rekao "da to razotkrijem". 

U ovom slučaju trenutno se sudi Jovici Karaću, Milošu Mrđanu, Aljoši Galiću i Đorđu Ćulumu iz Banjaluke te Željku Pavloviću iz Kneževa. Zajedno sa njima optuženi su i Tomislav Knežević iz Kneževa koji je u bjekstvu, te Siniša Straživuk protiv koga je razdvojen postupak zbog  bolesti. 

Reljić je ispričao da su u pljački "Pošta Srpske" 2008. godine osim njega učestvovali, Straživuk, Karać i Galić, a da je to tipovao Ćulum. 

- Đorđe je predložio pljačku, a Aljoša je nabavio "audi" koji je korišten. Opljačkano je nešto oko 200.000 od čega sam dobio nešto više od 40.000 KM. Ćulum je dobio tal iako nije učestvovao kao i dodatnih 20.000 KM za nekog čovjeka - rekao je Reljić.

On je pitanje odbrane kazao da nije vidio kada je Ćulum uzeo novac. 

Reljić je izjavio da je pljačku "Rajfajzen banke" u Dervišima tipovao Straživuk koji je rekao da ima oko 600 do 700.000 KM i da su u tome osim njih dvojice učestvovali Karać i njegov kum Mrđan koji se "nametao da ide s njima i bude dio ekipe". Reljić se nije mogao sjetiti kakvo je oružje ko nosio, a na pitanje tužioca jesu li imali oružje, rekao je "Normalno da smo imali, pošli smo u pljačku banke ne na pijacu". Kazao je da nisu uspjeli uzeti novac iz trezora, već nešto sitno.

Prema Reljićevim riječima u pljački radnika "Alfa sekjuritija", iz januara 2010. godine u banjalučkoj hali "Metal" osim njega su učestvovali, Ćulum i Straživuk te Kajgo i Baćoni. Kazao je da su oteli četiri kofera s novcem koji su odnijeli do kuće Pavlovića u Trnu. 

- Novac je Pavlović odnio u vikendicu u selo kod Kneževa. Po njega smo drugi dan išli Ćulum, Straživuk i ja u neko selo Šolaji. Pavlović je dao kesu s novcem koji smo brojali u motelu "Gera" i vidio sam da fali oko 110.000. Mediji su objavili da je ukradeno 573.000, a bilo je 460.000. Mislim da je dio ukrao sam Pavlović ili zajedno sa Ćulumom - rekao je Reljić.

Kasnije je rekao da je u vozilu kada su išli po taj novac bio i Pavlović.

Reljić nije mogao da objasni kako izgleda Pavlovićeva kuća u Trnu, na pitanje odbrane rekao je "lijepa". Ovaj svjedok je rekao da su u pljački Komercijalne banke u Banjaluci iz aprila 2011. godine učestvovali Straživuk, Tomo Knežević, Galić i on te da je odnesene nešto više od milion KM. Kazao je da je pljačku tipovao Ćulum, ali da novac nisu podijelili jer ga je našla policija, već su samo on i Straživuk uzeli po 5.000, a Knežević 20.000 KM.

Rekao je da je Ćulum dobio tal od pljačke, što je izazvalo smijeh optuženih u sudnici i prigovor odbrane da je rekao da novac nije podijeljen.

Njegovim saslušanjem okončano je izvođenje dokaza tužilaštva u ovom procesu koji traje više godina. Reljić koji je ključni svjedok tužilaštva osuđen je u Minhenu na doživotni zatvor zbog ubistva penzionerke državljanke Srbije Mire Kostov (67) koju je ubio u decembru 2020. godine. 

Branilac nekoliko optuženih Saša Labotić prigovorio je Reljićevom svjedočenju te istakao da je on nezakonito dobio imunitet.

- Njegov DNK je nađen na licu mjesta jedne pljačke i on je bio osumnjičeni - rekao je Labotić.

Ostali optuženi su istakli da ono što svjedok priča nije tačno.

Proces

Sudski proces u predmetu "Trezor" počeo je 2018. godine, ali je obustavljen kada je prvooptuženi Siniša Straživuk optužen za prijetnje sudiji Snježani Kudrić koja je bila predsjednik vijeća u tom predmetu. Nakon toga izabrano je novo vijeće pa je sve moralo da krene iznova. Suđenje je u ovom slučaju više puta odgađano i traje skoro pet godina,  a ponovo su saslušani svi svjedoci. Tužilaštvo je do sada izveli skoro sve planirane dokaze, a za mnoge od njih odbrana je ukazala da su nezakoniti. 

Optužnica

Tužilaštvo optužene iz predmeta "Trezor" tereti da su bili članovi zločinačkog udruženja koje je od 2008. do kraja 2011. godine djelovalo na području Banjaluke, Prijedora i Kneževa. Optuženi su za organizovani kriminal i više oružanih razbojništava. Prema optužnici iz Komercijalne banke u Banjaluci odnijeli su 1.035.230 KM. Terete ih za pljačku 572.857 KM koje su oteli od radnika "Alfa Sekjuriti" u krugu banjalučke firme "Metal", kada je ranjen radnik obezbjeđenja Jadranko Granula. Optuženi su i za krađu 229.854 KM novca "Pošta Srpske" kada su napali transportnu pošiljku i radnike obezbjeđenja agencije "Centurion", a terete ih i za pljačku "Rajfajzen banke" u banjalučkom naselju Derviši iz koje ukradeno 33.468 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana