Svjedok zločina u Hrasnici: Zatvoreno bilo i dijete, ljude su tukli svakog dana

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO- Svjedok Tužilaštva BiH Goran Mihajlović ispričao je danas na suđenju trojici optuženih za zločine nad srpskim civilima u Hrasnici da je da je u zatvoru ispod nebodera u tom sarajevskom naselju silovana žena čije je petnaestogodišnje dijete bilo pritvoreno zajedno s njom.

"Slušao sam svaki dan vrisku i galamu. Neke ljude sam kasnije vidio da su bili pretučeni. Djetetova majka je bila pritvorena prekoputa i bila je silovana. Ja sam pričao sa djetetom da on ne čuje kako je siluju", rekao je Mihajlović.

Mihajlović je ispričao da je u zatvoru, u dvdesetak ćelija, zajedno s njim bilo još oko 15 zarobljenika.

On je naveo da je u zatvoru bio tri dana, a u kućnom pritvoru dva mjeseca. Nakon izlaska iz zatvora, kako je rekao, saznao je da su pojedini zatvorenici ubijeni.

"Dijete je bilo u zatvoru šest mjeseci, a ostali po godinu, dvije i dvije i po", ispričao je Mihajlović na suđenju Senadu Gadži, Zaimu Laličiću i Sulji Hebibu koji su optuženi za nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja, zlostavljanja i tjelesna sakaćenja zatvorenika u prostorijama zatvora u Hrasnici, Osnovnoj školi "Aleksa Šantić", kao i u garažama između nebodera u tom naselju u periodu od 1992. do 1994. godine.

Mihajlović je na današnjem ročištu pred Sudom BiH rekao da su zatvorene Srbe tukli i zatvorenici muslimani, prenosi "Birn".

Na suđenju je danas svjedočio i Vasko Bučevac, koji je u hrasnički zatvor odveden u septembru 1994. godine.

"Godine 1992. su hapsili ljude. Određen broj je odvođen na rad, a neki u zatvor. U zatvor su odvođeni Srbi. Poznavao sam Borka Stojanovića, odveden je u školu, a moj prijatelj koji je bio s njim u zatvoru, nakon izlaska mi je pričao da je Borko žestoko premlaćivan, da su mu stavljali mokru krpu na leđa koja bi kasnije bila suva od udaraca. Borko je ubijen od batina", ispričao je Bučevac.

On je rekao da je srpsko groblje u Hrasnici nastalo ukopavanjem osoba koje su dovođene iz zatvora.

"Prvih sedam ljudi na tom groblju su pobijeni u zatvoru. Tako je osnovano srpsko groblje. Jednog gluvonijemog i nesposobnog čovjeka su optužili da navodi granate po Hrasnici. I on je ubijen", rekao je svjedok.

Tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić pročitao je danas ranije uzeti iskaz od preminulog svjedoka Mladena Mladića, koji je 1992. godine išao u 8. razred.

Dijelovi pročitanog iskaza ticali su se odvođenja njega i majke na stadion "Famos", gdje je, prema njegovom svjedočenju, vidio jednog zatvorenika koji je natjeran da jede travu i da su oko njega ispaljivani hici iz oružja.

Svjedok je u iskazu naveo kako je prebačen u zatvor, u garaže, te da se sjeća Hebiba i Gadže. U iskazu je naveo nekoliko zatvorenika koji su umrli nakon što su pretučeni.

Nastavak suđenja planiran je za 26. maj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana