Svjedok tvrdi: Kamere nabavljane po 11.600, a prodane za 21.500 maraka!

N.T.
Svjedok tvrdi: Kamere nabavljane po 11.600, a prodane za 21.500 maraka!

BANjALUKA - Stacionarne termalne kamere firma "KM Trade Arms & Equipment" iz Visokog nabavlja je po cijeni od 11.600 KM, a banjalučkom preduzeću "Arms Sistemi" sa dodatnom opremom prodate su po cijeni od 21.500 KM, dok su ručne termalne kamere nabavljali za oko 600 KM i prodane su po cijeni od 3.000 KM za komad.

Ovo je u banjalučkom Okružnom sudu u predmetu "Korona ugovori" koji se vodi protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (IJZ RS) Branislavu Zeljkoviću i drugih, izjavio svjedok tužilaštva direktor pomenute firme iz Visokog Jasmin Kujović.

Prema optužnici ove kamere je IJZ RS nabavio za Univerzitetsko klinički centar RS i njihova cijena je uvećana čak 198.30 odsto.

Osim Zeljkovića u ovom slučaju na optuženičkoj klupi su i direktor firme "Sineks laboratorija" Sani Crljić, kao i direktori firmi "Promeding" i "Prokontrol" Dragan Dubravac i Slavko Bojić, te vlasnik Turističke agencije "Travel for fan" Saša Marković.

Republičko tužilaštvo ih tereti da su u vrijeme pandemije virusa korona počinili zloupotrebe u nabavci medicinske i zaštitne opreme i oštetili budžet Srpske za više od 1,3 miliona KM. Svjedok Kujović je pojasnio da je kamere nabavljao od dobavljača iz Španije i da je svoje partnere, među kojima je i direktor "Arms Sistema", obavijestio da ih može nabaviti ako im trebaju.

- Sa Vladimirom, direktorom "Arms Sistema" sam o tome pričao telefonom i rekao mi je da je dogovorio posao za šest stacionarnih i 20 ručnih kamera koje je poručio.

Tražio je da isporuka bude što prije - rekao je između ostalog Kujović i dodao da u momentu narudžbe nije znao kome idu kamere. Prema njegovim riječima vlasnik "Arms Sitema " mu je govorio da je kamere nudio Civilnoj zaštiti Republike Srpske, MUP-u RS. UKC RS i drugima.

- Nabavna cijena stacionarnih kamera bila je 5.000 evra, ali sa carinom i drugim troškovima u BiH su nas koštale 11.500 KM. Bez dodatne opreme smo ih prodavali za 18.500 KM, a sa dodatnom opremom, tripod stalkom, laptop računarima koštale su 21.500 KM - rekao je Kujović.

Potvrdio je da je "Arms Sistemi" od njega kupio šest termalnih kamera sa dodatnom opremom i 20 ručnih termalnih kamera.

- Deset dana od isporuke, Vladimir je rekao da mu treba neko da instalira kamere pa sam mu preporučio poznanika Almira koji to radi privatno - kazao je Kujović.

Na pitanje odbrane potvrdio je da je instalacija kamera dodatno koštala, ali da on ne zna koliko jer je to radio Almir.

Pojasnio je da je informacije da on nudi kamere slao svojim partnerima sa kojima sarađuje u RS.

Kujović je, na dodatna pitanja tužioca, priznao da bi i IJZ RS prodao kamere, odnosno da ih ne bi odbio, da su ga pitali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana