Svjedoci tvrde: Termalne kamere nuđene i po cijeni 13.200 KM!

Nebojša Tomašević
Svjedoci tvrde: Termalne kamere nuđene i po cijeni 13.200 KM!

BANjALUKA - Termalne kamere za mjerenje temperature mogle su se naći na tržištu u BiH u vrijeme pandemije korona virusom po cijeni od 13.200 KM bez dodatne opreme, a zaštitna odijela medicinska odijela prodavana su po 11.50 i 10 KM bez PDV.

Ovo su izjavili svjedoci tužilaštva banjalučkom Okružnom sudu u predmetu "Korona ugovori" koji se vodi protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (IJZ RS) Branislavu Zeljkoviću. Na optuženičkoj klupi su i direktor firme "Sineks laboratorija" Sani Crljić, kao i direktori firmi "Promeding" i "Prokontrol" Dragan Dubravac i Slavko Bojić, te vlasnik Turističke agencije "Travel for fan" Saša Marković. Republičko tužilaštvo ih tereti da su u vrijeme pandemije virusa korona počinili zloupotrebe u nabavci medicinske i zaštitne opreme i oštetili budžet Srpske za više od 1,3 miliona KM.

Tehnički direktor Agencije "Kami" iz Širokog Brijega Dane Marušić rekao je da je ovo preduzeće u aprilu 2020. godine  poslalo cirkularno pismo na 104 mejla raznih firmi i ustanova  u kojem je nudilo termalne kamere. Između ostalih, kako je rekao, mejl je poslat i Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske.

- Radilo se o kamerama proizvođača "hit vižn" i u ponudi je stajalo da koštaju 13.200 KM. Na to treba dodati troškove ugradnje i instalacije  i dodatnu opremu, monitor i računar. Tako da bi konačnu cijenu mogli formirati kada dobijemo odgovor od potencijalnog kupca šta želi, kakav monitor, računar koji idu uz njih kao i gdje se ugrađuje pa bi nakon procjene tih troškova mogli formirati konačnu cijenu - pojasnio je Marušić i potvrdio da od njih niko nije kupio kamere.

Na pitanja tužioca odgovorio je da bi dodatni troškovi po kameri ako se uzme obični monitor i ako klijent ima računar bilo od 2.000 do 3.000 KM. Vlasnik preduzeća "SLT Enterpajz" iz Gračanice Nino Šabić - Nedeljković kazao je da je njegova  firma prodala 29.500 komada zaštitnih odijela, kombinezona firmi "Eko farm" iz Gacka.

- Cijena je bila 11.50 bez PDV u početku, a kasnije je je pala na 10 KM. Nisu imala deklaraciju da su medicinska oprema i nismo imali sertifikat -rekao je  između ostalog Šabić.

Špediter iz firme "GMP Logistik" Dragan Ducanović potvrdio je da je optuženom Markoviću dao savjet u vezi uvoza medicinske opreme.

- Rekao sam mu da ne može time da se bavi jer mora biti registrovan za uvoz medicinske opreme. Pitao me koliko bi trajala procedura da se registruje i rekao sam nekoliko mjeseci. Kazao je da mu je to dugo i pitao znam li neku firmu koja ima iskustva u uvozu medicinske opreme - rekao je Ducanović i dodao da je Markoviću dao kontakt Dubravca iz firme "Promeding".

Radnica IJZ RS Gospava Berić koja je radila kao skladištar potvrdila je da je kontrolisala prijem zaštitnih medicinskih odijela koje isporučivala firma Travel for fan. Na zahtjev tužioca pročitala je dokument o prijemu 1400 odijela koja su koštala 55.50 po komadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana