Svjedoci odbrane tvrde: Optuženom Matiću prijećeno odsijecanjem glave

Nebojša Tomašević
Svjedoci odbrane tvrde: Optuženom Matiću prijećeno odsijecanjem glave

BANjALUKA - Vinko Matić (57) iz Banjaluke, optužen za ubistvo rođaka Radomira Matića (77), bio je često na meti napada komšija i jedan od njih ga je čak ošišao, a ubijeni Radomir mu je ranije prijetio odsijecanjem glave.

Ovo su u banjalučkom Okružnom sudu kazali svjedoci odbrane optuženog Vinka.

-  Jedne prilike, ne sjećam se datuma, kada sam došao kod Vinka po neka drva, vidio sam Radomira koji je izašao iz kuće i opsovao Vinku majku. Kazao je da mu psuje majku čupavu i da će mu odsjeći glavu jer mu gazi njivu - rekao je svjedok Milenko Galić.

Pojasnio je da Vinko ima šumu do koje se dolazi preko njive pokojnog Radomira i da je zbog prelaza preko nje između rođaka Matića bila svađa.

Mirko Ćutković ispričao je da mu se Vinko žalio da ga napadaju i tuku komšije i da mu Radomir ne dozvoljava da dolazi do svoje šume.

- Vinko je jako pošten, ali često su ga komšije maltretirale i nisu mu dale da siječe drva u svojoj šumi i stalno su ga tužakale. Radomir mu nije dao da prođe preko neke male njive koja se nalazi prije Vinkove šume - rekao je Ćutković.

Dodao je da je čuo i da je drugi komšija Milorad napao Vinka i svezao ga i odsjekao mu kosu vezenu u rep.

- Kako sam čuo, sve se desilo jer je Vinko sklonio vijenac s puta koji se nalazi pored štale - rekao je Ćutković.

Optužnica tereti Vinka Matića da je rođaka Radomira usmrtio 19. aprila 2023. godine u zaseoku Jelići u Donjim Golešima u šumi Osoje koja je u vlasništvu njegove porodice. Kako je navedeno, Vinko je nakon kraće svađe Radomira napao i udario štapom koji je oteo od njega, a zatim ga udario i sjekirom koju je nosio da ogradi parcelu. U optužnici stoji da je Vinko Radomira prvo štapom udario u predjelu trupa i gornjih i donjih ekstremiteta, a potom ga je "ušicom" kao i oštricom sjekire udario u predjelu trupa i gornjih i donjih ekstremiteta, šaka i podlaktica. Prema pričama mještana Goleša, Vinko se u selo vratio na očevinu i često je dolazio u sukobe sa komšijama, a navodno je imao i psihičkih problema, te je bio sklon i alkoholu. Oni su ispričali da je ubijeni Radomir bio njegov rođak sa očeve strane i da su i ranije imali sukobe oko imovine.

Ostaje iza rešetaka

Optuženi Vinko Matić ostaje iza rešetaka, jer mu je, kako je rekao sudija Dragan Uletilović, produžen pritvor. 

Matić je uhapšen u aprilu prošle godine i nakon ispitivanja na zahtjev postupajućeg tužioca Okružnog tužilaštva određen mu je pritvor u kojem se od tada nalazi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana