Stanivukoviću 30 godina robije za svirepo ubistvo vanbračne supruge

Nebojša Tomašević
Foto: N.T.

BANjALUKA - Branislav Stanivuković (44) iz Srpca osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na 30 godina robije jer je zapalio i tako usmrtio vanbračnu suprugu Milicu Marinković (33).

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Dragan Uletilović koji je istakao da nije bila nijedna olakšavajuća okolnost na strani optuženog.

Ovo je jedna od najviših kazni koju je izrekao ovaj sud.

- Optuženi je suprugu maltretirao od 2010 do 2020. godine. Djelo je počinjeno na naričito svirep način i to pred kćerkom žrtve. Optuženi je osuđivan, a žrtvu je kontinuirano maltretirao - rekao je Uletilović.

Istakao je da je utvrđeno da je optuženi djelo počino u stanju uračunjivosti pa sud nije imao uslove da izrekne manju kaznu.

Sudija je kazao da se vijeće odlučilo za najstrožiju i maksimalnu kaznu. Vijeće je ovom prilikom produžilo pritvor optuženom.

Branilac Stanivukovića advokat Stojan Vukajlović najavio je žalbu.

- Ovo je pravni nonsens i svo vrijeme se govori o nasilju u porodici, a osuđen za teško ubistvo. Sud nije uzeo u obzir ni jednu olakšavajuću okolnosti - rekao je Vukajlović.

Prema presudi Stanivuković je zločin počinio 20. jula prošle godine u Aleksandrovcu kod Laktaša. Stanivukoviću se na teret stavlja da je, na očigled žrtvine kćerke Slađane, Milicu polio benzinom i zapalio upaljačem. Zadobila je teške opekotine od kojih je podlegla.

U optužnici se navodi da je Stanivuković od 2010. zlostavljao Milicu, tako što ju je tukao i psihički maltretirao, braneći joj da ga napusti i da bilo kome priča o tome.

- Kada je oštećena, tokom 2012. godine, uspjela da pobjegne kod majke u Austriju, optuženi je zapalio kuću njenog očuha u Mrčevcima kod Laktaša. Iz straha za život kćerke, koja je ostala da živi i radi u Laktašima, ona se vratila optuženom i nastavila s njim da živi u vanbračnoj zajednici - navodi se u optužnici.

Pojašnjava se da je 20. jula prošle godine  Stanivuković automobilom "pežo 406" pratio Milicu i njenu kćerku na putu Mrčevci - Aleksandrovac. 

Kada im je prišao, izašao je iz vozila noseći plastičnu flašu, sa 1,5 litara benzina.

- Milica je u tom momentu počela da bježi, ali je optuženi sustigao i polio benzinom po glavi i tijelu. Potom ju je zapalio otvorenim plamenom iz upaljača, svjestan da će tako prouzrokovati njenu smrt, što je i htio.

Milica je zadobila opekotine 2. i 3. stepena po glavi, leđima i rukama. 

Hospitalizovana je u UKC Republike Srpske gde je preminula 3. avgusta.

Dosije

Stanivuković je osuđivan ranije. On je samo dvije sedmice prije napada na vanbračnu suprugu Milicu, osuđen u Okružnom sudu u Banjaluci na tri godine zatvora zbog prodaje droge.

Prema toj presudi Stanivuković i saučesnici su tokom 2013. i 2014. godine uzgajali marihuanu na području Srpca i Gradiške, koju su potom preprodavali.

Protiv njih je pokrenuta istraga tokom koje su prikrivenim istražiocima MUP RS, sa kodnim imenima "Zoka" i "Ana", nudili na prodaju narkotike u vrijednosti od 50.000 evra.

Stanivuković je tog kobnog dana dva sata prije ubistva prijavljen zbog nasilja u porodici.

Milica ga je prijavila i policija  je izašla na mjesto te ga samo upozorila jer je tada postupajući tužilac odlučio da nema osnova za pritvor i da nema elemenata krivičnog djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana