Slavica Injac na svjedočenju: Bivši guverner Hrvatske banke savjetovao Bobara u prikrivanju malverzacija

Nebojša Tomašević
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Bivša direktorica  Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavica Injac, koju terete za nesavjesno poslovanje u slučaju „Bobar banka“ , rekla je da je bivši guverner Hrvatske (narodne) banke savjetovao Gavrila Bobara kako da manipuliše i prikriva stvarno stanje u banci da to ne uoči Agencija.

Ona je u banjalučkom Okružnom sudu kao svjedok odbrane istakla da je bio veliki nesrazmjer u knjigovodstvenom i stvarnom stanju u „Bobar banci“ koja je imala i duple knjige i prikrivala određene stvari i dokumentaciju.

- Tek po uvođenju privremene uprave otkriveno je da postoje duple knjige i da je kreditna izloženost prema povezanim licima u banci veća od dozvoljene. U knjigama je ta izloženost na dan 31. 12. 2012. bila u granicama dozvoljenog 39.7 odsto, a Agencija je kasnije utvrdila da je ona čak 80 odsto-kazala je Injac.

Pojasnila je da je tako u knjigama stajalo da je kredit koji je Bobar banka dala „Autosemberiji“ bio šest miliona, a utvrđeno je da to preduzeće duguje pet puta više odnosno 32 miliona.

Prema njenim riječima krediti koje je Bobar banka dala krajem 2013. godine preko Hrvatske i iz depozita u Crnoj Gori od 47 miliona maraka unazadilo banku. Naglasila je da Agencija nije mogla da ima uvid u ono što je banka skrivala i za postojanje  duplih knjiga.

Istakla je da je privremena uprava  u banku uvedena čim su se za to stekli zakonski uslovi, te da su neke stavri otkrivene tek poslije toga.

- Banka do kraja 2013. godine je ispunjavala svoje obaveze i u njenim izvještajima za tu i 2013. godinu bilo je sve u redu kao i kod drugih banaka. Kada je Agencija utvrdila određene nepravilnosti naložene su i mjere, a jedna od njih je i dokapitalizacija. Banka je to ispoštovala, ali se ispostavilo na nepravilan način-rekla je između ostalog Injčeva.

Ona se prisjetila da je vlasnik banke Gavrilo Bobar dolazio u Agenciju sa saradnicima i obećavao da će uraditi dokapitalizaciju i prodati banku.

Međutim, kako je kazala, Agencija je mjere prema banci preduzimala u skladu sa onim što se utvrdi kontrolama iz dokumentacije.

Njenim svjedočenjem okončan  je dokazni postupak u ovom slučaju, a iznošenje završnih riječi tužilaštva i odbrane biće u  januaru.

Injac terete za nesavjesno poslovanje jer je od jula 2009. godine pa do novembra 2014. godine imala saznanja da "Bobar banka" posluje s velikim kreditnim rizikom, ali i pored toga nije ništa preduzela iako je bila dužna da reaguje. Prema optužnici zbog velike kreditne izloženosti prema povezanim licima, te plasiranja loših kredita pričinjena je šteta od 122.5 miliona maraka, a Bobar banka je propala te su oštećene brojne firme, opštine, fondovi. Optužnicu protiv Injac i još 15 osoba  je podiglo Tužilaštvo BiH. Prema toj optužnici grupa se tereti da je od 10. jula 2009. do 27. novembra 2014. godine djelovala kao zločinačka organizovana grupa koja je finansijskim kriminalom i raznim zloupotrebama načinila štetu od 122,5 miliona KM za koji novac je oštećena Bobar banka. Predmet protiv Injčeve prebačen je u Okružni sud u Banjaluci zbog njene bolesti, a Republičko tužilaštvo nedavno je izmijenilo optužnicu pa je njoj na teret stavljeno blaže krivično djelo nesavjesno poslovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana