Odgođeno saslušanje vještaka u predmetu protiv advokata Stojana Vukajlovića

Nebojša Tomašević
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Saslušanje vještaka arhitektonsko građevinske struke Sandre Božić u banjalučkom  Okružnom sudu u predmetu protiv optuženog advokata Stojana Vukajlovića je odgođeno. Razlog za to je što je njezin nalaz urađen za drugi sudski predmet a ne za ovaj.

Banjalučkog advokata Vukajlovića terete da je pomogao sudiji Nebojši Pejoviću u povredi zakona te da je izvršnom postupku nezakonito kupio nerketnine vrijedne 566.800 KM za duplo manju cijenu od procjenjene. Tužilaštvo je  u tom predmetu protiv sudije izdalo naredbu za pomenuto vještačenje koje namjerava da koristi protiv Vukajlovića. Odbrana optuženog je  istakla da se ne može korisiti naredba i vještčenje iz jednog za drugi predmet te je tražila da se to odbije kao dokaz.

Predsjednik sudskog vijeća Okružnog suda  Branimir Jukić odlučio je da se saslušanje vještaka odgodi, a o prigovorima odbrane će da odluči naknadno. Advokat Dragan Tolimir je istakao da je ista situacija i s forenzičkim vještačenjem  te smatra da su  ti dokazi nezakoniti. Svjedok tužilaštva Željko Kekić, koji je učestovao u izvrnom postupku na kojem je advokat kupio nekretnine, kazao je da je njemu  sudija Pejović rekao da ne može da učestvuje.

- Kazao je da nisam ispravno uplatio depozit jer je trebalo da se za svaku nekretninu plati posebno. U oglasu za  licitaciju je pisalo da se mora platiti samo 10.000 KM depozita i to sam uradio. Optuženi je jedini platio ispravno, a mi ostali učesnici nismo - rekao je Kekić.

Advokat  Vlado Adamović je naglasio da je svjedok nije saslušan u istrazi protiv optuženog već protiv sudije Pejovića, pa je to nezakonit dokaz.

Vukajlovića terete da je kupio šest nekretnina za 283.400 KM ui izvršnom postupku nad nepokretnostima protiv izvršenika Miloša Šmitrana iz Banjaluke poznatog kao "neodoljivi ljubavnik". Vrijednost nekretnina je bila procijenjena na 566.800 KM. Izvšnim postupkom predsjedavao je sudija Pejović s kojim je advokat dogovorio da se prijavi kao ponuđač i uplati zakonom propisano obezbjeđenje za svaku nekretninu. Sudija je zbog maverzacija osuđen na godinu zatvora i 40.000 KM novčane kazne zbog trgovine uticajem i povrede zakona od strane sudije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana