Izricanje presude Senadu Kasupoviću zakazano za 28. januara

Srna
Foto: Arhiva

SARAJEVO- Za 28. januar u Sudu BiH zakazano je izricanje presude Senadu Kasupoviću, koji je optužen da je ratovao u Siriji kao pripadnik terorističke organizacije "Islamska država".

Tužilaštvo BiH danas je u završnoj riječi zatražilo da se Kasupović proglasi krivim za organizovanje terorističke grupe, dok je odbrana tražila da se u nedostatku dokaza oslobodi optužbe.

Tužilac Ćazim Hasanspahić rekao je da je od početka pretresa saslušano 12 svjedoka, četiri vještaka i uloženi su materijalni dokazi koji "dokazuju činjenični opis optužnice".

Osvrćući se na karakter "Islamske države", tužilac je pomenuo iskaz vještaka Vlade Azinovića, koji je u svom nalazu naveo kako se ona smatra najsurovijom organizacijom u modernoj istoriji.

"Zločini, genocid nad Jezidima, kamenovanje, klanje i bacanje sa zgrada, te odsijecanje glave snimljeno je za propagandne svrhe žIslamske državež", navedeno je u ovom nalazu, koji je citirao tužilac dodavši da "Islamska država" danas nadahnjuje i podstiče napade svojih sljedbenika u cijelom svijetu.

Tužilac je rekao da je zaštićeni svjedok "S-3" u svom iskazu naveo da je Kasupovića pod imenom Muatesim upoznao sa Ibrom Ćufurovićem, te da ga je kasnije viđao na stražama, u borbama i u maskirnoj uniformi.

"U Mimbidžu je upoznao Kasupovića iz Velike Kladuše. On mu je tada rekao da se zove Muatesim Senad Kasupović", rekao je tužilac parafrazirajući izjavu zaštićenog svjedoka, te dodao da je svjedok znao da optuženi pripada formaciji "Bejt komandos", kojom je komandovao Bajro Ikanović.

Tužilac je istakao da je zaštićeni svjedok "S-3" izjavio da je optuženi više puta ranjavan, prenosi Birn.

"Kako je svjedok izjavio, više puta ga je viđao sa fiksatorom na lijevoj nozi. Rekao je i da ga je viđao u maskirnoj uniformi i da je imao automatsku pušku", naveo je tužilac i dodao kako je iskaz ovog svjedoka potvrđen čitanim iskazima žena povratnica iz Sirije čiji se identitet ranijom odlukom Suda ne može otkriti u javnosti.

Jedna od svjedokinja izjavila je da je Kasupovića viđala više puta i da je bio ranjavan, dok je druga rekla kako je optuženi bio ranjen od mine, nakon čega se predao "kurdskoj vojsci".

Tužilac je naveo i da zapisnik Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH od 29. maja 2019. godine potvrđuje da je na snimcima koji su vještačeni, izolovano lice na kojima se prepoznaje optuženi Kasupović.

"Nema dileme da je van razumne sumnje potvrđen identitet optuženog", rekao je tužilac i dodao da je svim dokazima zatvoren krug, što je dovoljan osnov da se van razumne sumnje utvrdi da se optuženi borio za "Islamsku državu".

Osvrćući se na iskaz optuženog, tužilac je rekao kako je on neprecizno odgovarao na pitanje Tužilaštva gdje je trebao živjeti nakon sklopljenog braka, a "njegov pokušaj da oslabi kredibilitet svjedoka žS-3ž, na način da ga nije dovoljno poznavao, ostao je u domenu pokušaja".

Husein Mušić, branilac optuženog Kasupovića, u svojoj završnoj riječi osvrnuo se na završno izlaganje Tužilaštva, te istakao da zaštićenom svjedoku "S-3" tužilac "neprikosnoveno vjeruje".

Branilac je rekao da su predstavljeni dokazi "klimavi i nepouzdani", te zatražio oslobađajuću presudu zbog, kako je naveo, nedostatka dokaza.

Kasupović je izjavio da se pridružuje braniočevom zahtjevu za oslobađanje.

"Nisam terorista, ja sam građanin BiH", rekao je Kasupović i dodao da je u Siriju otišao jer je želio da ima ženu i djecu.

Kasupović je optužen za terorizam zbog pridruživanja takozvanoj "Islamskoj državi".

Prema optužnici, Kasupović je otputovao iz BiH u Tursku 12. jula 2013. i ilegalno prešao granicu Sirije u namjeri da se bori na strani organizacije koja je 30. maja te godine proglašena terorističkom.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana