Za 4,6 odsto manje krivičnih djela

Srna
Foto: GS

PALE- Na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo za devet mjeseci ove godine evidentirana su 394 krivična djela, za 4,6 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, a primjenom novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici smanjen je i broj krivičnih djela u toj oblasti, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika ove policijske uprave.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac rekao je na Palama da je za devet mjeseci evidentirano 49 krivičnih djela nasilja u porodici, a lani 60, od čega je bilo 40 krivičnih djela i 20 prekršaja.

 

"Žrtava nasilja ukupno imamo 57, od kojih 13 muškog pola, među kojima dječak mlađi od 14 godina i 44 lica ženskog pola, među kojima tri maloljetnice od 16 godina", naveo je Šehovac.

 

On je dodao da je lakše tjelesne povrede zadobilo 17 žrtava nasilja u porodici.

 

"Sada se sve evidentira kao krivično djelo. Primjenom ovog zakona u ovom periodu izrečeno je 12 hitnih mjera zaštite žrtava, i to zabrana približavanja žrtvi nasilja u porodici, udaljenje iz stana i kiće ili drugog objekta. Izricanje hitnih mjera podnijela je Policijska uprava i Centar za socijalni rad Pale", rekao je Šehovac.

 

Šehovac je istakao da je ukupna riješenost svih krivičnih djela 88 odsto.

 

On je naveo da je u ovom periodu podneseno 348 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 356 lica, od kojih 98 povratnika i tri maloljetnika u činjenju krivičnog djela.

 

"Registrovali smo četiri krivična djela protiv života i tijela, od toga ubistvo na području opštine Sokoca, Istočne Ilidže, kao i krivično djelo teška tjelesna povreda sa smrtnim ishodom u Istočnom Novom Sarajevu, koja su riješena. Na području Rogatice u septembru smo registrovali krivično djelo ubistvo u pokušaju kada je otac svom sinu nanio nožem povrede u dijelu stomaka koje su bile opasne po život", rekao je Šehovac.

 

Prema njegovim riječima, dokumentovano je 19 krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom droga, od čega je 16 neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga i tri uživanje u drogama.

 

Podnesena su 24 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a zbog prekršaja iz ove oblasti izdato je 229 prekršajnih naloga.

 

Šehovac je rekao da su za devet mjeseci evidentirana tri krivična djela krađa motornih vozila izvršena, od čega su rasvijetljena dva i pronađena tri vozila, te da policijski službenici ove uprave rade na rasvjetljavanju jednog krivičnog djela.

 

"Posljednjih nekoliko godina ostvarujemo dobre rezultate kada je riječ o rasvjetljavanju krađa putnih motornih vozila", dodao je Šehovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana