Vozio devet kilograma marihuane na sušenje

Nebojša Tomašević
Vozio devet kilograma marihuane na sušenje

Čapljina - Policija je uhapsila Z. F. (42) iz Kaknja, prilikom prevoza devet kilograma marihuane, koju je uzgajao u mjestu Škare kod Čapljine.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da je u momentu kada ga je policija zaustavila u Prebilovcima listove tek ubrane  indijske konoplje prevozio na sušenje u Alainiće kod Stoca gdje je i nastanjen.

- Osumnjičeni je planirao da marihuanu osuši i rasparča u manje pakete radi dalje ulične prodaje - kazao je izvor blizak istrazi.

Prema nekim procjenama vrijednost zaplijenjene droge na crnom tržištu procjenjuje se na više hiljada maraka.

- Policija je osumnjičenog otkrila na osnovu operativnih saznanja da se bavi prodajom narkotika. Zbog toga je i praćen i kontrolisan dok je vozio "pasat". Tokom kontrole pronađena su tri paketa ukupne težine od 9,14 kilograma marihuane. Paketi su bili zapakovani i skriveni u vozilu  - rekao je izvor blizak istrazi.

U MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona su potvrdili da su kod Z. F. pronašli drogu ne navodeći detalje. Kazali su da je on ispitan i pušten da se brani sa slobode.

- Protiv osumnjičenog je podnesen izvještaj Kantonalnom tužilaštvu u Mostaru koji ga tereti za neovlašćenu proizvodnju i promet opojnih droga - navodi se u saopštenju.

Da je uzgoj i šverc droge unosan posao i da se time bavi sve više osoba, govori i činjenica da je u posljednje vrijeme veliki broj optužnica zbog ovog djela. Sud BiH u petak je potvrdio optužnicu protiv državljanina Crne Gore Ganija Kurtija i državljanina BiH Jasmina Selimagića i Anđelka Novakovića koja ih tereti za međunarodni šverc narkoticima. Terete ih da su tokom juna i jula 2014. godine krijumčarili marihuanu iz Crne Gore u BiH. Na čelu ove grupe bio je Kurti koji je iz zatvora rukovodio švercom droge.

Istragom je utvrđeno da je Kurti, koji se nalazio na izdržavanju kazne u KPZ Zenica, iz zatvora putem kontakata u Crnoj Gori i BiH koordinisao krijumčarenje droge u BiH. Radi se o osobi koja je ranije protjerana iz BiH, te je koristeći falsifikovana dokumenta ponovo ilegalno ušao u BiH, gdje je uhapšen.

Priznanje Lučića

Državljanin Crne Gore Radivoje Lučić (42) sa Tužilaštvom BiH  zaključio je sporazum o priznanju krivice za međunarodni šverc droge. Iz Tužilaštva BiH u petak je saopšteno da taj sporazum predviđa da mu Sud BiH izrekne pet godina zatvora. Prema optužnici Lučić je bio jedan od vođa organizovane grupe koja je švercovala marihuanu i hašiš na području BiH i Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana