Vozač iz Prnjavora optužen za smrt tri člana porodice Dević negirao krivicu

Nebojša Tomašević
Vozač iz Prnjavora optužen za smrt tri člana porodice Dević negirao krivicu

PRNjAVOR - Mladen Ristić (24) iz Prnjavora, koji je optužen da je iz nehata skrivio nesreću u kojoj su poginuli Aleksandra i njeno dvoje maloljetne djece Aleksandar (12) i Danijela Dević (5), negirao je krivicu u Osnovnom sudu u Prnjavoru.

Tragedija se desila 26. avgusta 2022. godine u mjestu Naseobina Lišnja u blizini benzinske pumpe Slavuljica Petrol, a u njoj je teško povrijeđen Aleksandrin suprug i otac stradalih maloljetnika Zlatko Dević. Prema optužnici, u kojoj su navedeni inicijali stradalih, do nesreće je došlo kada je Ristić vozeći „golf“ nedozvoljenom brzinom udario u „reno“ u kojoj je bila porodica Dević i koji se tom prilikom zapalio usljed paljenja  goriva koje je bilo u kanisteru u gepeku.

Kako je navedeno u optužnici Ristić je vozio 120 kilometara na čas na dionici puta gdje dozvoljena brzina bila 80 kilometara na čas. Ističe se da je do nesreće je došlo u momentu kada se  „reno“, kojim je upravljao Zlatko Dević, sa prostora pumpe potpuno  i bezbjedno uključio na magistralni put Klašnice - Prnjavor.

U optužnici  stoji da je  optuženi  Ristić išao iz pravca Prnjavora te je pri brzini kojom se kretao imao mogućnost da  uoči „reno“  te  forsiranim kočenjem izbjegne nalet na njega.  

- Međutim,  optuženi je reagovao  sa zakašnjenjem od 1,7 sekundi, pa je usljed takvog propusta došlo do udara prednjeg središnjeg dijela  „golfa“ u  zadnji  središnji dio automobila „rena“. Usljed  udara je došlo do paljenja goriva koje se nalazilo u prtljažniku vozila „reno“ oštećenoga Devića,  a potom se plamen proširio na rezervoar i druge dijelove vozila. Usljed požara je smrtno stradala Aleksandra Dević, suvozač u vozilu čije je tijelo potpuno ugljenisano, malodobni Aleksandar Dević, čije tijelo je potpuno ugljenisano i malodobna Danijela Dević koja je preminula 8. septembra 2022. godine u Beogradu od  septičkoga šoka u sklopu kojega se razvio akutni respiratorni distres sindrom i akutna turbularna nekroza bubrega, a njoj je  bila zahvaćena 70 odsto površine kože opekotinama trećega stepena - piše u optužnici u kojoj su navedeni inicijali.

Dodaje se da je vozač Zlatko Dević zadobio teške tjelesne povrede u vidu opekotina lica, desne natkoljenice, desne podlaktice i desne šake, oko 25-30 odsto od ukupne površine tijela,  koje opekotine su drugog i trećeg stepena

U optužnici se ističe da je optuženi Ristić olako držao da  do štetne posljedice neće doći ili da će istu moći spriječiti.

- Vozilo kojim je upravljao, nije držao na takvom odstojanju od drugih vozila u saobraćaju da s obzirom na brzinu kretanja vozila i druge okolnosti u saobraćaju ne izazove opasnost i ne ometa druge učesnike u saobraćaju-stoji u optužnici.

Ristiću se na teret stavlja krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja koje je počinjeno iz nehata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana