Vidoviću i Bulatoviću 37 godina robije

Nebojša Tomašević
Vidoviću i Bulatoviću 37 godina robije

Banjaluka - Saša Vidović (37) iz Bijeljine i Aleksandar Bulatović (33) iz Banjaluke osuđeni su u banjalučkom Okružnom sudu u ponovljenom postupku na ukupno 37 godina zatvora zbog ubistva Miroslava Lazarevića iz Istočnog Sarajeva.

Vidović je osuđen na 19, a Bulatović na 18 godina zatvora i, osim  za teško ubistvo, proglašeni su krivim za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja, pa su im izrečene jedinstvene kazne. 

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Pane Gavrić, a izricanju nije prisustvovao optuženi Vidović. U sudnici je bilo prisutno jako obezbjeđenje sudske policije. Novom presudom obojici su smanjene kazne za po godinu dana u odnosu na raniju presudu iz februara 2018, koju je ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske.

Tom presudom bili su osuđeni na 39 godina robije. Vidović je tad dobio 20, a Bulatović 19 godina zatvora. Otac ubijenog Miroslava, Stjepan - Braco Lazarević, istakao je da vjeruje sudu i tužilaštvu, ali da njegovog sina ništa ne može da vrati.

Prema presudi, Bulatović i Vidović su duže vrijeme pripremili i organizovali ubistvo Miroslava Lazarevića. Usmrtili su ga 16. oktobra prošle godine, dva sata iza ponoći, kada su na njega ispalili 24 hica iz automatske puške dok se vozio u  “golfu A7” u Beogradskoj ulici u Istočnom Novom Sarajevu. Pobjegli su prema Sarajevu, gdje su u blizini stambene zgrade u ulici Aleja lipa zapalili BMW X5 kojim su pobjegli. U vozilu su ostavili automatsku pušku sa dva okvira municije koji su izgorjeli.

Usljed visoke temperature aktiviralo se 26 metaka. Tom prilikom oštećen je stan J. Ć., na kojem su popucala prozorska stakla, i oštećena stolarija na spavaćoj sobi, kao i jedna garaža. Vidović i Bulatović uhapšeni su ubrzo u sarajevskom naselju Hrasno. Vidović je bježeći od policije sa sebe skidao odjeću i bacao, pa je uhapšen u vešu.

Ovaj sudski proces obilježilo je i ubistvo Aleksandrovog oca, Željka Bulatovića (55), koji je likvidiran u ponedjeljak u Novom Sadu na dan kad je završeno suđenje njegovom sinu. Mediji su pisali da je stariji Bulatović likvidiran iz osvete zbog ubistva Lazarevića, ali su to Bulatovići, ali i Lazarevići, demantovali.

Pritvor

Nakon izricanja presude sud je produžio pritvor Saši Vidoviću i Aleksandru Bulatoviću, u kojem se nalaze od hapšenja 16. oktobra 2016. godine. Ta mjera im je produžena zbog težine krivičnog djela i načina njegovog izvršenja i zbog bojazni od remećenja reda i mira.

Presudom im je u izrečene kazne uračunato vrijeme koje su do sada proveli u pritvoru. Sudsko vijeće odbilo je zahtjev tužilaštva da od optuženih oduzme novac koji je kod njih pronađen tokom hapšenja jer nije utvrđeno da potiče iz krivičnog djela ili je korišćen u krivičnom djelu.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana