Umjetnici okupljeni na Dučićevom putu

Ratomir Mijanović
Umjetnici okupljeni na Dučićevom putu

Trebinje - Pjesničkom večeri "Na Dučićevom putu" u pozorišnoj sali Kulturnog centra spuštena je zavjesa na Dučićeve večeri poezije u Trebinju.

U završnom poetsko-muzičkom programu manifestacije u nedjelju uveče svoje stihove Dučiću u čast kazivali su pjesnici Radomir Andrić, Dejan Aleksić, Mošo Odalović, Selimir Radulović, Ranko Preradović, Zoran Radisavljević, Mićo Cvijetić, Zoran Kostić, Olgica Cice i Novica Telebak.

U scensko-muzičkom programu nastupili su: Hor "Jedinstvo" iz Banjaluke, prvak Opere beogradskog Narodnog pozorišta Dejan Maksimović, glumica beogradskog Narodnog pozorišta Biljana Đurović, vokalni i izvođač na kavalu Katarina Gojković i pijanistkinja Nevena Živković. Najjužniji grad Srpske širom je otvorio vrata pjesnicima i umjetnicima drugih profila.

U Muzeju Hercegovine otvorena je dokumentarna izložba "Milutin Milanković - život i djelo", čiji je cilj popularizacija lika i djela naučnika, akademika i profesora Univerziteta u Beogradu Milutina Milankovića.

- Milanković, velikan koji je zadužio ne samo srpsku nego i svjetsku civilizaciju, dugo godina bio je zaboravljen i zapostavljen, nepravedno, neljudski, nesrpski - rekao je potpredsjednik Udruženja "Milutin Milanković" Slobodan Stojanović.

U Narodnoj biblioteci Trebinje promovisana je monografija "Književnici i politika u Srpskoj kulturi 1804 - 2014" profesora Zorana Avramovića iz Beograda.

Pjesnik Selimir Radulović iz Novog Sada istakao je da je ova monografija dobrodošla u srpsku kulturu jer je veoma dragocjena.

- Knjiga koja govori o susretu kulture i politike. To su dve različite delatnosti. Politika je nešto što određuje sudbinu svih nas. Ima filozofa koji kažu da je to najvažnija delatnost. A kultura, odnosno književnost je ono što nas temeljno gradi - kazao je Radulović dodajući da je autor monografije pokušao da prikaže koji su to pisci u minula dva vijeka učestvovali u političkim događanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana