Ukrali auto pa iznudili 100.000 KM

Nebojša Tomašević
Ukrali auto pa iznudili 100.000 KM

Sarajevo - Državljanin Srbije Enis Rastoder (28), te Armin Ćatić (27) i B. D. (25) iz Sarajeva uhapšeni su zbog sumnje da su opljačkali jednog sarajevskog biznismena, a zatim od njega iznudili 100.000 KM.

Njima su lisice na ruke stavljene u nedjelju popodne u akciji “Koints” Federalne uprave policije. Nakon ispitivanja Rastoder i Ćatić juče su predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, dok je osumnjičeni B. D. pušten na slobodu.

- Uhapšene teretimo da su u junu 2018. godine počinili razbojništvo nad vlasnikom privatne firme iz Sarajeva. Nakon toga su od iste osobe iznudili 100.000 KM. Tokom istrage otkriveno je da su osumnjičeni pripremali ponovnu iznudu, odnosno da od iste žrtve iznude 120.000 KM - saopšteno je iz FUP-a.

Dodali su da su tokom akcije “Koints” pronašli i oduzeli automobil vrijedan 40.000 KM, kao i određenu količinu narkotika i novca. U policiji su istakli da radi istrage ovog slučaja ne mogu otkrivati više detalja o akciji, niti ko je žrtva iznuđivača.

Akcija “Koints” izvedena je pod nadzorom sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, a u njoj su učestvovali pripadnici Specijalne jedinice i Jedinice za podršku FUP-a.

- Tužilaštvu su predata dva lica koje policija sumnjiči za iznudu i razbojništvo. Nakon što ih tužilac sasluša, odlučiće da li će za njih tražiti pritvor i koje mjere će biti preduzete. Više detalja i informacija za sada ne možemo da otkivamo s ciljem zaštite istrage - kazala je portparol sarajevskog tužilaštva Azra Bavčić.

Iako iz policije i tužilaštva nisu saopšteni nikakvi detalji, nezvanično se moglo čuti da su osumnjičeni tokom pljačke biznismena u junu pronašli nešto na osnovu čega su mu iznuđivali novac.

- Oni su biznismenu prijetili da će ga povrijediti i čak i ubiti, a prijetili su i njegovoj porodici. Istražuje se na osnovu čega su oni od njega uspjeli da iznude toliki novac, da li su o njemu nešto saznali ili je žrtva bojeći se za svoj i život članova svoje porodice ispunjavala njihove zahtjeve. Navodno su mu ukrali auto i za njega tražili otkup - kazao je izvor blizak istrazi.

Osumnjičeni Rastoder je rodom iz Peći na Kosovu, ali već duže vrijeme boravi i živi u Sarajevu.

Droga i oružje

Enis Rastoder poznat je po švercu narkotika, ali i neovlašćenom držanju oružja i drugim teškim krivičnim djelima. Tokom 2012. godine kod njega u stanu sarajevska policija je pronašla oko tri kilograma marihuane i arsenal oružja. Rastoder je u stanu imao i osam pištolja, dva ručno pravljena “pištolja olovke”, 249 metaka raznog kalibra, snajper, kalašnjikov u dijelovima, cijev sa zatvaračem puške M48, okvir “heklera”, četiri prigušivača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana