Uhapšen prvi čovjek policije u Federaciji BiH

Kliks
Uhapšen prvi čovjek policije u Federaciji BiH

Nakon višečasovnog saslušavanja u prostorijama Federalne uprave policije, direktor ove institucije Vahidin Munjić uhapšen je u okviru akcije SIPA "Black Tie 2".

Munjića su danas u okviru akcije saslušavali pripadnici SIPA što je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak. Nakon saslušanja, Munjić je uhapšen te je sproveden u prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Dalje postupanje nad Munjićem i ostalim osobama koje su privedene u okviru akcije biće poznato nakon što se oglasi i Tužilaštvo BiH pod čijom se nadležnošću i sprovodi navedena akcija.

U okviru akcije SIPA danas su privedene ukupno 22 osobe. Akcija se provodi u najmanje tri grada u Federaciji BiH (Sarajevo, Zenica, Mostar), ali je proširena i na Republiku Srpsku.

U okviru predmeta "Black Tie 2" prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija. U aktivnostima koje se provode, međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Europol.

"Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana krivična djela. Sa postupajućim tužiocem Tužilaštva BiH, akciju provode Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo, Agencija za istrage i zaštitu - SIPA, Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH, uz podršku Uprave policije MUP-a ZDK i Uprave policije MUP-a HNK", zaključeno je iz MUP-a KS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana