Ubici rođaka kazna smanjena za godinu

Nebojša Tomašević
Ubici rođaka kazna smanjena za godinu

Istočno Sarajevo - Milomir Perović (58) zvani Mića iz sela Grivci kod Rogatice u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu u ponovljenom postupku osuđen je na šest i po godina zatvora jer je ubio rođaka Milanka Orašanina (55).

Ovom odlukom Peroviću je za godinu smanjena ranije izrečena kazna zatvora za ovaj zločin. Suđenje je ponovljeno nakon što je Vrhovni sud RS ukinuo ranije izrečenu presudu kojom je Perović dobio sedam i po godina zatvora jer je u prekoračenju nužne odbrane ubio rođaka.

Novom presudom on je osuđen za ubistvo, a činjenica da ga je počinio dok se branio uzeta je kao olakšavajuća okolnost. Kao olakšavajuće okolnosti uzete su i činjenice da nije osuđivan i da je porodičan čovjek.

Prema presudi, ubistvo je počinjeno 16. februara 2014. godine na lokalnom putu u selu Grivci kod Rogatice. Tog dana Perović je Orašanina susreo i rekao: “Ej, sačekaj da ti nešto kažem.” Tada je između njih izbila svađa i Orašanin je uzeo nekoliko kamenica i bacio ih prema Peroviću. On se tada izmakao od njega, te uzeo kolac i u glavu udario Orašanina, nanijevši mu teške povrede od kojih je on naknadno umro. Utvrđeno je da je smrt nastupila zbog polomljene lobanje i nagnječenja mozga.

Mještani sela Grivci odmah nakon zločina ispričali su da su Orašanin i Perović rođaci koji su se često svađali.

- Kobnog dana po ko zna koji put su se žestoko posvađali i potukli kada su se sreli na putu. Udarali su jedan drugog svim i svačim. Perović je kocem u sljepoočnicu pogodio Orašanina i oborio ga. Tad su prekinuli tuču i razišli se. Međutim, Orašanin je kasnije podlegao i tek tada je ubistvo i otkriveno, a Perović uhapšen - ispričali su mještani sela Grivci odmah nakon zločina.

Prema njihovim riječima, Orašanin je živio sa bratom, s kojim je jedno vrijeme bio u svađi.

Žena

Mještani su nakon zločina pričali da je razlog svađe između Milomira Perovića i Milanka Orašanina bila žena.

- Orašanin je bio umislio da ga je supruga ostavila zbog Perovića, pa ga je često napadao zbog toga. Međutim, istina je drugačija. Ona ga je ostavila ranije i otišla u Rogaticu, gdje se ponovo udala i živi sa drugim čovjekom - rekao je jedan od mještana.

Olakšavajuće okolnosti

- Ubistvo počinjeno u odbrani

- Činjenice da nije osuđivan i da je porodičan čovjek

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana