Turković umiješan u ubistvo Ćele

Nebojša Tomašević
Turković umiješan u ubistvo Ćele

Sarajevo - Vođa zločinačke organizacije Zijad Turković umiješan je u ubistvo Ramiza Delalića Ćele, a rukovodio je i pljačkom 1,2 miliona evra iz Kargo centra Aerodroma Sarajevo.

Tvrdi to svjedok Tužilaštva BiH Isljam Kalender, čiji je iskaz juče ponovo preslušan u Sudu BiH na obnovljenom suđenju Turkoviću i drugima koji su bili osuđeni na 100 godina zatvora zbog zločinačkog udruživanja. Iskaz Kalendera je snimljen tokom ranijeg suđenja, a juče je ponovo puštan, jer su utvrđene određene nepravilnosti u vezi sa njegovim saslušanjem.

- Pljačka Kargo centra planirana je šest do sedam mjeseci u nekoj kafani u Aerodromskom naselju, gdje su crtani planovi. U pljačku je bio umiješan Suad Glavinić, a njome je rukovodio Turković - kazao je Kalender u pomenutom iskazu.

Dodao je da su tokom pljačke korištene uniforme Agencije SIPA, koje je obezbijedio Saša Stjepanović.

Kalender je istakao i da se Turković i Ramiz Delalić Ćelo nisu podnosili, te je naglasio da je Zijad bio umiješan u njegovo ubistvo. Još je ispričao i da je između Turkovića i Darka Eleza bilo svađa, jer je Zijad sa Đorđom Ždralom reketirao vlasnika Tržnog centra "Tom" Savu Tomaševića.

Prema riječima Kalendera, Turković je planirao i da ubije Anesa Kurbegovića, jer je otkrio da "igra duplu igru" i sarađuje s Elezom. Ispričao je da je osim toga Turković planirao i ubistva Dragana Perišića zvanog Bejbi i Mensura Aljičevića.

Sud BiH je Turkovića i šest saradnika 28. novembra 2013. godine osudio na 100 godina zatvora zbog zločinačkog udruživanja, razbojništva, ubistva i drugih teških krivičnih djela. Turković i Milenko Lakić osuđeni su na po 40 godina zatvora. Saša Stjepanović bio je osuđen na 12 godina, a Fadil Aljović na pet godina zatvora. Muamer Zahitović je zbog iznude i pranja novca dobio tri godine. Apelaciono vijeće Suda BiH 1. avgusta ove godine ukinulo je prvostepenu presudu i slučaj vratilo na novo suđenje.

Keljmendi

Na kraju jučerašnjeg snimka svjedok Isljam Kalender pričao je i o pokušaju postavljanja modifikovane eksplozivne naprave, kojom je trebalo da bude ubijen Naser Keljmendi na svadbi njegovog sina Elvisa u "Radon Plazi". Prema Kalenderovim riječima, napravu su po nalogu Zijada Turkovića donijeli Milenko Lakić i Rajko Milovanović. Nakon neuspjelog pokušaja postavljanja te naprave, Kalender je mobilnim telefonom slikao bombu, a slike je kasnije predao Tužilaštvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana