Svjedok odbrane na suđenju inspektoru Nenadu Grujiću optužio Branislava Vidića da mu je nudio mito

Nebojša Tomašević
Svjedok odbrane na suđenju inspektoru Nenadu Grujiću optužio Branislava Vidića da mu je nudio mito

BANjALUKA - Nekadašnji direktor Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislav Vidić nudio mi je neku vrstu mita, odnosno rekao je da mi može „završiti školu“ i da se možemo dogovoriti, a čuo sam i da je spreman na sve pa i na podmićivanje, rekao je u banjalučkom Okružnom sudu nekadašnji policijski inspektor Davor Došen.

Došen je bio svjedok odbrane bivšeg policijskog inspektora Nenada Grujića koga terete za uzimanje 20.000  KM mita od Vidića. Grujić je, prema optužnici, krivično djelo počinio zajedno sa kolegicom Jelenom Florjan, koja je priznala krivicu i osuđena na godinu zatvora.

Došen je ispričao da je vodio istragu protiv Vidića i to po prijavi Mirka Milovanovića koji je prijavio da je nezakonito dobio otkaz u Srednjoškolskom domu u Banjaluci.

- Kazao mi je da mu je Vidić „sredio školu“ i pomogao da se zaposli, ali da su se sukobili kad je odbio da po njegovom nagovoru nanese povrede bivšem direktoru Doma - kazao je između ostalog svjedok Došen.

Dodao je da je čuo da se protiv Vidića vodi istraga za lažno prijavljivnje postavljanja bombe u Osnovnom sudu u Banjaluci tokom izricanja presude optuženom profesoru Spasi Šakoti. Na pitanja sudije rekao je da je to čuo od bivšeg šefa Zorana Gašića.

Drugi svjedok odbrane Milan Đurica potvrdio je da je on dogovorio sastanak Vidića i Grujića te da je na tom sastanku Vidić rekao da mu se podmeće istraga da ne bi više bio direktor  i dodao  „mi se možemo počastiti“.

Nakon saslušanja svjedoka, odbrana je izvela sve materijalne dokaze čime je dokazni postupak u završen.

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić odlučio je da će se u ovom slučaju kao svjedok po zahtjevu suda saslušati osuđenu Jelenu Florjan.

Grujića optužnica tereti da je, zajedno sa kolegicom Florjan, od direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislava Vidića prvo tražio 30.000 KM mita, a zatim su mu uzeli 20.000 KM kako bi sredili obustavu istrage koja se protiv njega vodila na osnovu anonimne prijave.  Od tog iznosa, 10.000 KM je navodno trebalo ići postupajućem tužiocu, a po 5.000 KM načelnicima policijskih odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana