Svjedoci zanijemjeli na suđenju specijalcima

Nebojša Tomašević
Svjedoci zanijemjeli na suđenju specijalcima

Banjaluka - Svjedok republičkog tužilaštva Danijel Kuzmić iz Kotor Varoša po treći put je “zanijemio” na suđenju bivšim specijalcima MUP-a RS optuženima za oružanu pljačku oko 617.000, a Goran Janjuz iz Kozarske Dubice je kazao da je raniju izjavu dao pod pritiskom i da se boji za svoj život.

Kuzmić je zbog ćutanja kažnjen sa 5.000 KM, a Janjuz će biti ponovo saslušan jer je bio “škrt na riječima” i nije odgovarao na pitanja o ovoj pljački na autoputu Banjaluka - Gradiška. U ovom slučaju se po treći put sudi nekadašnjim specijalcima Vladanu Maliću (35), Goranu Parašu (30) i Aleksandru Popoviću (32), te njihovom saradniku Olegu Bandi (33).

Vrhovni sud Republike Srpske dva puta je ukidao presudu, a posljednjom je optužena četvorka bila osuđena na ukupno 40 godina zatvora. Kuzmić je na isti način svjedočio i ranije u dva navrata, zbog čega je kažnjen sa 3.000 maraka. Tokom jučerašnjeg svjedočenja on je ćuteći gledao republičkog tužioca Živanu Bajić direktno u oči, pa ga je predsjednik novog sudskog vijeća Snježana Kudrić upitala zašto tako gleda tužioca i ima li problem. Pitala ga je i zašto ćuti, te zatražila da objasni svoje postupke, upozorivši ga da može biti kažnjen i do 30.000 maraka. Kuzmić je i pored toga ostao “nijem”, nakon čega mu je izrečena kazna.

S obzirom na to da mu ni novi udar po džepu nije “razvezao jezik”, na prijedlog tužioca pročitana je njegova izjava data u istrazi. Kuzmić je, kako se navodi u tom dokumentu, potvrdio da je učestvovao u pljački tako što je Popoviću i ostalima dojavio kada je iz banke krenuo blindiran kombi s novcem i da mu je za to obećano 100.000 KM. Rekao je da je kasnije dobio ipak 30.000 evra jer pljačka nije išla po planu. Prema ranijem iskazu, kada je krenula “blinda” s novcem, on je poslao poruku: “Ljubavi, krenula sam”, nakon koje su optuženi pljačkaši pošli u pljačku. Ovaj svjedok tada je bio zaposlen u agenciji “Sektor sekjuriti” na obezbjeđenju Unikredit banke. On je tokom postupka priznao krivicu i za to je dobio tri godine zatvora. Svjedok Janjuz takođe nije želio da odgovara na pitanja o pljački i svojoj ulozi u njoj, iako je ranije sve priznao i za to dobio pola godine zatvora, koje je i odslužio. Potvrdio je da je osuđen za razbojništvo i otpušten iz policije, ali nije želio da kaže detalje.

- Bojim se za sopstveni život, a izjave nisam davao svojom voljom. Bojim se da se još duže izlažem opasnosti. Rekao sam šta sam htio i previše - izjavio je juče  Janjuz.

Sudija Snježana Kudrić pitala ga je da li mu neko prijeti i ko, ali ni na to nije odgovorio. Više puta je ponovio da se boji za život i većinu vremena gledao je ispred sebe i nije gledao prema optuženima. Advokati Paraša, Malića i Bande, Jadranka Ivanović i Jasminka Jovišević, istakli su da je ovakav način ispitivanja svjedoka nezakonit.

- Imam pravo da znam zašto svjedok ovako postupa. Ovako se stvara utisak da se možda boji optuženih. Koga se boji i zašto? Prvo je rekao da je izjavu dao pod pritiskom, a tek onda da se boji - kazala je Ivanovićeva.

Ona i Jovićevićeva su istakle da je i prihvatanje ranijeg iskaza koji je dao Kuzmić nezakonit dokaz. Isto misli i branilac Popovića, Aleksandra Metlić. Ponovljeno suđenje juče je počelo brojnim primjedbama odbrane i ukazivanjem na to da je novo saslušanje Kuzmića i Janjuza nezakonito.

Prvo je pročitana prva optužnica u kojoj je pomenuta četvorka bila optužena za zločinačko udruživanje, da bi potom pročitana i izmijenjena optužnica kojom se terete samo za razbojništvo, na osnovu koje će se i voditi ovaj postupak. Na početku suđenja Popović je rekao da je dao otkaz u MUP-u RS, dok je utvrđeno da Paraš i Malić još nisu raskinuli radne ugovore. Oni su pod suspenzijom.

Prema optužnici, Malić, Paraš, Popović i Banda su 22. septembra 2015. godine napali kolonu vozila agencije “Sektor sekjuriti”, koja je u Zagreb prevozila novac Unikredit banke. Presreli su ih “audijem A6” na autoputu Banjaluka - Gradiška u mjestu Cerovljani. Pucajući iz automatskih pušaka i prijeteći čak i “zoljom”, natjerali su radnike obezbjeđenja da otvore tovarni prostor blindiranog kombija, iz kojeg su ukrali 616.548 KM. Presudom od 26. marta nakon ponovljenog postupka Malić, Paraš i Popović osuđeni su na po deset i po godina, a Banda je dobio osam i po godina. Ranije su u prvostepenom postupku Malić, Paraš i Banda bili osuđeni na po 11, a Banda na devet godina. Obje presude je Vrhovni sud RS ukinuo iz gotovo istih razloga i slučaj vratio na novo suđenje. Svi optuženi su u pritvoru, u kojem su još od januara 2016. godine, kada su i uhapšeni.

Hronologija

- Prva optužnica podignuta početkom aprila 2016. godine, a prvostepeno suđenje počelo u junu

- Optužena četvorka prvi put osuđena na ukupno 42 godine zatvora u maju 2017. godine

- Prvostepenu presudu u februaru ukinuo Vrhovni sud RS i vratio na novo suđenje

- Tokom ponovljenog suđenja 18. marta izmijenjena optužnica, pa je iz nje skinuto krivično djelo organizovani kriminal

- Ponovljeno suđenje počelo 26. februara ove godine, a presuda donesena 26. marta

- Vrhovni sud RS u septembru ukinuo presudu izrečenu nakon ponovljenog postupka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana