Šveđani optuženi za likvidaciju i pokušaj ubistva u Sarajevu

Srna
Šveđani optuženi za likvidaciju i pokušaj ubistva u Sarajevu

SARAJEVO - Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv državljana Švedske Abdela Madžida el Oveitija, Petera Olivera Hedberga i Konrada Tilusa zbog ubistva jednog i ranjavanja drugog švedskog državljanina u Sarajevu.

Tužilaštvo Sarajevskog kantona tereti trojicu švedskih državljana da su 31. oktobra prošle godine oko 16.25 časova u sarajevskoj opšini Ilidža jednog državljanina Švedske usmrtili, a drugog ranili, saopšteno je iz Kantonalnog Tužilaštva.

Oveiti, Hedberg i Tilus optuženi su da su ubistvo prethodno isplanirali, tako što su prvobitno stigli iz Turske u Sarajevo, iznajmili automobil i stan u Istočnom Sarajevu, kupili električni bicikl i nabavili automat sa prigušivačem.

Na dan ubistva, dovezli su se automobilom u naselje Bulevar ispred jedne od zgrada u kojoj je boravio Šveđanin čiji su inicijali H.L.O, naveli su iz tužilaštva.

Hedberg je optužen da je parkirao automobil i iz prtljažnika izvadio električni bicikl, na kojem su se Oveiti i Tilus, maskirani kapuljačama, kačketima i hirurškim maskama, približili ulaznim vratima poslovnih prostorija jednog od marketa ispred kojeg su se nalazili H.L.O. i E.M.

Iz tužilaštva su dodali da je Tilus na nekoliko metara udaljenosti usporio bicikl, a Oveiti iz automata ispalio oko 30 hitaca u H.L.O. i E. M.

Od oko 30 hitaca, 26 je pogodilo H.L.O. od kojih je i preminuo, dok je E.M. lakše povrijeđen u stomak.

Nakon toga optuženi su pobjegli na područje Republike Srpske, gdje su Oveitija i Tilusa na području Pala uhapsili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, dok je Hedberg uhapšen na području Sokoca.

Iz Tužilaštva je predloženo produženje pritvora optuženima za ubistvo i pokušaj ubistva, dok je za glavni pretres sudu predloženo saslušanje 20 svjedoka, šest vještaka i izvođenje oko 200 materijalnih dokaza.

U oktobru prošle godine na Ilidži je ubijen Haris Osterdal, a ranjen Elvir Mutić koji se nalazio u njegovom društvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana