Suđenje Obrenu Petroviću: Kćerka žrtve poplava traži odštetu

N. T.
Screenshot
Foto: Ustupljena fotografija | Screenshot

BANjALUKA - Sretenka Savković iz Doboja traži odštetu od 100.000 evra za za uništenje kuće i smrt majke Dragice, koja je nastradala 2014. godine u poplavama u Doboju.

Ona je ovo kazala u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju bivšem načelniku Doboja Obrenu Petroviću i nekadašnjem šefu Odsjeka civilne zaštite Milku Vidakoviću. Pomenuti dvojac terete za izazivanje opšte opasnosti tokom poplava u maju 2014. godine u kojima je nastradalo 11 ljudi i pričinjena velika šteta. Terete ih za krivično djelo izazivanje  opšte opasnosti.

- Majka je nađena na spratu kuće pored kreveta u spavaćoj sobi. Tu se utopila. Neko mora da ogovara, ko je kriv. Voda je ušla u Doboj, a po sata poslije su svirane sirene. Voda kod moje kuće je bila oko četiri metra -rekla je Savkovićeva.

Potvrdila je da u vrijeme poplava nije bila u Doboju, ali da je o tome šta se dešavalo čula od rodbine te  da joj niko od njih nije rekao da je bilo uzbune na poplave.

Radnik dobojskog "Vodovoda" Dragan Ćatić kazao je da je 14. maja oko 19 časova mjerio nivo Bosne i da je voda bila četiri metra, a negdje pred jutro 15. maj nivo vodostaja bio šest metara.

- Smjenu sam završio 15. maja ujutro u 7 časova i tada je sve bilo normalno i nije bilo poplava, a prošao sam cijeli grad.  Tada u to vrijeme nisam čuo sirene - rekao je Ćatić.

Nekadašnji predsjednik Mjesne zajednice Pridjel Gornji Salih Grahić, između ostalog, ispričao je da su noć uoči poplava oni se organizovali i obavještavali mještane da evakuišu stoku i sebe. Kazao je i  je da od  vlasti u gradu Doboju nisu dobili obavještenje da ima naredba za evakuaciju.

Istakao je da nisu ni sanjali da voda može da naiđe toliko.

Optužnica Petrovića i Vidakovića tereti da su tokom poplava od 13. do 17. maja 2014. godine svjesno su kršili odredbe Plana za sprovođenje preventivnih i operativnih mjera spasavanja od poplava i Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama te da nisu postupali po propisima i planovima usljed čega je nastupila smrt 11 osoba i imovinska šteta većeg obima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana