Slike iz fundusa Muzeja Kozare krase Parlament Srpske

Srna
Slike iz fundusa Muzeja Kozare krase Parlament Srpske

Banjaluka - Slike srpskih slikara Branka Miljuša, Radovana Kragulja, Novaka Demonjića, Nebojše Jocića, koje je Muzej Kozara ustupio Narodnoj skupštini Republike Srpske, od danas krase prostorije parlamenta Srpske.

Direktor Muzeja Kozare iz Prijedora Zoran Radonjić i kustos umjetničke zbirke Muzeja Aleksa Milić, uz konsultacije sa akademikom, poznatim slikarom Milivojem Unkovićem, danas su salone za sastanke u Narodnoj skupštini, kao i kabinet predsjednika parlamenta obogatili slikama iz bogatog fundusa ovog muzeja.


Radonjić je izrazio zadovoljstvo što je upravo Muzej Kozare, koji ima bogatu zbirku, onoliko koliko je i Prijedor bogat velikim slikarima, imao priliku da prostorije u Narodnoj skupštini Republike Srpske obogati slikama iz svog fundusa, saopšteno je iz parlamenta Srpske.

"Posebno nam je drago da smo dobili priliku da velikom broju važnih ljudi i stranih diplomata koji svakodnevno posjećuju Narodnu skupštinu možemo na ovaj način da pokažemo velikane našeg slikarstva, poznate i priznate u svijetu", rekao je direktor Muzeja Kozare.

Čubrilović, Ivancov: Referendum pravo građana Srpske

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas tokom susreta sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim da građani Srpske, kao i svi drugi narodi, imaju pravo na demokratsko izjašnjavanje o svim pitanjima koja su od nihovog vitalnog interesa.
Čubrilović je istakao da je Narodna skupština Srpske, u skladu sa najvišim demokratskim principima, jednoglasno donijela odluku o raspisivanju repubičkog referenduma i da su ispoštovane sve ustavne i zakonske odredbe kako bi se provjerila volja građana u vezi sa praznovanjem 9. januara kao Dana Republike Srpske.

On je ponovio da sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske ne ugrožava ustavnopravni okvir BiH i da je riječ o pitanju koje se odnosi na pravo Srpske da uređuje datume svojih praznika, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović je rekao da Narodna skupština Srpske očekuje od Ustavnog suda BiH da odgovori na apelaciju u vezi odluke kojom se osporava 9. januar kao Dan Republike Srpske.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov ponovio je stav da je održavanje referenduma pravo građana Republike Srpske da na legalan način izraze svoje mišljenje koje se odnosi na praznovanje Dana Republike.

Čubrilović i Ivancov razmijenili su mišljenja i o drugim aktuelnim političkim pitanjima u Republici Srpskoj i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana