Slagala suprugu da se porodila pa otela bebu

N. B.
Slagala suprugu da se porodila pa otela bebu

Sarajevo - Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Merhunise Dedić (28) iz Visokog zbog sumnje da je 5. jula otela novorođenče u sarajevskom naselju Hadžići, lažno se predstavljajući kao patronažna sestra.

U optužnici koju je podiglo Tužilaštvo Kantona Sarajevo je navedeno da je Dedićeva mjesecima planirala otmicu. Ona nije mogla imati djece, a svom suprugu je slagala da je trudna pa je išla na “kontrole” u Univerzitetsko-klinički centar u Sarajevu, gdje je i upoznala majku otete bebe Lejlu Ismailovski, sa kojom se više mjeseci susretala u čekaonici bolnice.

Nakon određenog vremena Dedićeva je inscenirala da ima porođajne trudove pa je lažirala da se porodila u bolnici u Sarajevu, a suprugu je rekla da je beba ostala na klinici zbog manjih zdravstvenih problema.

- Na dan otmice kazala je suprugu da ide po bebu te se uputila prema Hadžićima. Uprkos višemjesečnom planiranju, Merhunisa nije znala u kom stanu se nalazi porodica Ismailovski pa je pitala jednu komšinicu koja joj je pokazala gdje žive. Prije toga pozvala je Lejlu lažno se predstavivši kao radnica bolnice i rekla joj da bebu donese na kliniku radi dodatnog pregleda. Tada je pokušala da otme bebu, ali nije uspjela  jer je bilo puno osoba u bolnici - stoji u optužnici.

Nakon što joj prvi pokušaj otmice nije uspio, vratila se u Hadžiće i čekala novu priliku. Kada je Lejla krenula u opštinu, ona je maskirana u patronažnu sestru ušla u stan i zaključala u toalet tetku djeteta Nađu Mehdi te pobjegla s bebom u iznajmljenom vozilu. Nakon nekoliko časova policija ju je pronašla u hostelu “Ferijalac” gdje je bila sa novorođenčetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana