Raspisana potjernica za Vladimirom Pandurevićem

N. T.
Raspisana potjernica za Vladimirom Pandurevićem

Sarajevo - Sud BiH izdao je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Vladimirom Pandurevićem iz Sarajeva, optuženim u predmetu "Lutka", zbog nepojavljivanja na suđenjima.

Sud je donio i rješenje da mu bude određen pritvor koji može trajati dvije godine, računajući od dana hapšenja ili donošenja nove sudske odluke.

Potjernica i pritvor određeni su na osnovu zahtjeva Tužilaštva BiH koje smatra da je to jedini način da bude obezbijeđeno prisustvo optuženog na sudskim ročištima. Pandurević se nije pojavljivao na ročištima, a poziv koji mu je nedavno upućen vraćen je uz obrazloženje da je primalac nepoznat na adresi. Tužilaštvo BiH navodi da postoje saznanja da se on nalazi i krije u Srbiji. Prema optužnici, Pandurević je bio član grupe koja je počinila više ubistava, pokušaja ubistva, te spektakularnih pljački transporta novca. Njegov slučaj i još neki predmeti izdvojeni su od ostalih protiv kojih se vodi postupak u Sudu BiH. U predmetu "Lutka" ukupno su optužene 32 osobe, a u septembru 2016. godine osuđeno je 13 optuženih na 101 godinu i osam mjeseci zatvora, dok su trojica oslobođena. Najvišu kaznu od 20 godina robije dobio je bivši šef Odsjeka za droge u SIPA Bojan Cvijan. Ova grupa osuđena je zbog pljački "BH pošte",

Privredne banke i Pavlović banke, koje su oštetili za višemilionske iznose. Na teret su im stavljena i ubistva Zorana Goluba Čarlame, Borisa Govedarice i Vladimira Mačara prilikom čije likvidacije je smrtno stradao Milan Vlaškić, a teško ranjen slučajni prolaznik Rade Magazin, koji je preminuo od povreda.

Pandurević je 2010. godine u Specijalnom sudu u Beogradu osuđen na šest godina zatvora zbog pripadnosti organizovanoj kriminalnoj grupi Darka Eleza te šverca droge, iznude i drugih krivičnih djela. Pandurević je bio na izdržavanju zatvorske kazne do 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana