Radetu Gariću određen kućni pritvor

Srna
Foto: Sud BiH

SARAJEVO- Sud BiH ukinuo je pritvor i odredio mjere zabrane Radetu Gariću, optuženom za progon bošnjačkog stanovništva u Vlasenici 1992. godine.

Gariću je određena mjera zabrane napuštanja boravišta, u okviru koje mu se ograničava kretanje isključivo na njegov dom, koji ne smije napuštati bez prethodnog odobrenja Suda, izuzev ako ga napušta po pozivu Suda ili Tužilaštva BiH.

Provjeru mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta optuženog sprovodiće ovlaštena službena lica Policijske stanice Vlasenica, koja će o svakoj izvršenoj provjeri pisanim putem, sedmično, izvještavati Sud BiH.

Optuženom je određena i mjera zabrane sastajanja ili na bilo koji način kontaktiranje sa svjedocima navedenim u potvrđenoj optužnici Tužilaštva BiH, saopšteno je iz Suda BiH.

Ove mjere trajaće dok za tim postoji potreba, a najduže do eventualnog upućivanja optuženog na izdržavanje kazne zatvora ili do drugačije odluke Suda.

Kontrola neophodnosti daljeg trajanja mjera zabrane vršiće se svaka dva mjeseca, a optuženi je upozoren da mu može biti određen pritvor ako prekrši obaveze iz određenih mjera zabrane.

Optužnica tereti Radeta Garića za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana