Prosjake tjerali da donose 150 KM dnevno

N. T.
Prosjake tjerali da donose 150 KM dnevno

Tuzla - Bračni par Almir (32) i Šeherzada Ahmetović (35) iz Tuzle tjerao je djecu, koja su za njih prosjačila, da im dnevno donesu od 20 do 150 maraka, a ako bi im donijela manje, tukli bi ih, saopštilo je tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

Ahmetoviće terete za trgovinu ljudima. Oni su od januara prošle do marta ove godine prisiljavali petoro djece u dobu od sedam do 16 godina da prosjače za njih i rade teške fizičke poslove. Povremeno su na prosjačenje tjerali još jedno dijete uzrasta od 13 godina.

- Djeca su živjela s njima u porodičnoj zajednici, a oni su iskorišćavali njihovu nedovoljnu psihički razvijenost i bespomoćan položaj. Budili su ih rano ujutro i bez obzira na vremenske prilike i godišnje doba odvozili na frekventna mjesta u Tuzli, Gradačcu, Srebreniku, Orašju, Brčkom i Sarajevu. Tu su ih ostavljali sa zadatkom da prose, stalno nadzirali i prijetili im da će ih tući - rekli su u tužilaštvu i dodali da je osumnjičeni Almir djecu nekada tukao ako ne bi donosila dovoljno novaca.

Osim ovoga osumnjičeni par je, kako navode u tužilaštvu, djeci zabranjivao da troše novac, pa su ona gladna i promrzla morala pješice da se vraćaju kući ili su spavala na otvorenom. Djecu su takođe tjerali da za njih skupljaju stvari po smetljištima i kontejnerima, a Almir je jednog maloljetnika prisiljavao i da krade.

Tužilaštvo je nakon ispitivanja osumnjičenih predložilo jednomjesečni pritvor za Almira, a za njegovu suprugu Šeherzadu mjere zabrane sastajanja s određenim licima.

Ovi prijedlozi upućeni su Kantonalnom sudu u Tuzli, koji do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nije donio svoju odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana