Proricanjem sudbine ukrali 12.500 maraka

Nevena Bunić
Proricanjem sudbine ukrali 12.500 maraka

Banjaluka - Policija je uhapsila šest državljana Srbije zbog sumnje da su pokrali više kuća na području Banjaluke, Prnjavora, Laktaša, Čelinca, Mrkonjić Grada i Gradiške, gdje su nudeći razne usluge, ukrali nakit, novac i oružje vrijedne 12.500 KM.

Prema nezvaničnim informacijama, lisice na ruke stavljene  su Dušku Novakoviću (22) i Katici Jovanović (52) iz Sombora, Medeni Pavlović (20), Snježani Novaković (35), Miroslavu Jovanoviću (31) i Savici Petrović (28) iz Rume. Šestorka je lišena slobode u  policijskoj akciji "Koral" u Banjaluci, a terete se da su od 1. do 23. marta počinili ukupno 13 krađa.

Državljani Srbije osumnjičeni su da su "golfom", "jugom" i "fijatom", dolazili do porodičnih kuća, i ako bi primijetili da nema nikoga, provaljivali bi kroz prozore ili vrata, ulazili i krali novac, zlatni nakit i oružje. Ukoliko bi im domaćini otvorili vrata, nudili su razne usluge.

- Oni bi vlasnicima predložili proricanje sudbine, prodaju odjeće i ljekovitih proizvoda. Kada su ih ljudi pustili u kuću, oni bi ih zapričavali, a jedna od kradljivica bi, uz izgovor da mora u toalet, iskoristila nepažnju ukućana i krala novac i nakit - rekla je portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović.

Dodala je da su osumnjičeni ukradeni novac trošili, a zlatni nakit su dalje preprodavali u zlatarama.

Sličan slučaj desio se i u oktobru prošle godine kada su uhapšeni Alen Aljić (24) iz Banjaluke i njegov rođak Fadil Aljić (29) iz Modriče zbog više krađa nakita i novca na području Banjaluke, Prnjavora, Teslića i Bijeljine.

Rođaci su krali tako što su vozilom išli od kuće do kuće i nudili otkup starog gvožđa. Ukoliko bi se neko od ukućana pojavio, oni bi saopštavali da se bave otkupom sekundarnih sirovina i tražili bi da ih otkupe za cijenu koja je dosta niža od realne vrijednosti. Međutim, ukoliko se niko nije pojavio, rođaci su alatom provalili kroz ulazna vrata ili prozor, ušli u kuće i isključivo krali novac i zlatni nakit.

Centar za strance

O ovom slučaju je obaviješten i dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka koji je naložio da se protiv uhapšenih  dostavi izvještaj za pomenuta krivična djela.

Osumnjičeni su nakon ispitivanja predati u nadležnost Terenskom centru za strance u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana