Profesor uhapšen na času zbog prodaje ocjena

Nebojša Tomašević
Profesor uhapšen na času zbog prodaje ocjena

Kalesija - Profesor mašinskih predmeta u Mješovitoj srednjoj školi Kalesija Seid Kuralić (60) osumnjičen je da je od roditelja uzimao od 50 do 100 evra da bi njihovoj djeci dao pozitivnu zaključnu ocjenu na kraju školske godine.

Profesor Kuralić uhapšen je 8. maja, a juče je saslušan u tužilaštvu Tuzlanskog kantona koje ga tereti za primanje poklona ili drugih oblika koristi. Nakon ispitivanja predložen mu je jednomjesečni pritvor. Do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” Opštinski sud u Kalesiji, kojem je upućen prijedlog, nije donio odluku o pritvoru.

Tužilaštvo TK profesora Kuralića tereti da je u najmanje šest slučajeva uzeo novac u zamjenu za pozitivne ocjene.

- Osumnjičeni je od 2010. do 2017. godine od roditelja učenika kojima je predavao grupu mašinskih predmeta tražio i primao od 100 i 200 KM da bi učenicima obezbijedio pozitivnu zaključnu ocjenu na kraju školske godine - rekli su u tužilaštvu TK-a.

Dodali su da se istraga u ovom slučaju nastavlja da bi bilo utvrđeno koliko je tačno novaca uzeo profesor i za koliko je učenika nezakonito zaključio pozitivne ocjene. Đaci od čijih roditelja je Kuralić uzimao novac su imali loše ocjene i prema uspjehu koju su pokazali na kraju školske godine trebalo da dobiju negativnu zaključnu ocjenu.

Profesora Kuralića policija je zatekla na nastavi i iz škole izvela s lisicama na rukama. Prema nezvaničnim informacijama neki od radnika škole su predlagali da mu se kaputom prekriju ruke sa lisicama, da đaci ne bi gledali cijeli događaj. U Mješovitoj srednjoj školi kazali su da ne mogu da komentarišu ovaj slučaj bez direktora, koji trenutno nije bio prisutan. Ovu školu afere potresaju već dugo, a lani su u maju osuđeni profesori Emir Halilović (42), Nijaz Alić (52) i Rizo Hasanović (53) zbog zloupotrebe službenog položaja. Oni su dobili uslovne kazne od po pola godine zatvora u koji neće ići ako u roku od dvije godine ne ponove djelo. Osuđeni su jer su kao članovi komisije za bodovanje nastavnika i stručnih saradnika jednoj osobi nezakonito omogućili da bude najbolji kandidat za zaposlenje. Školu je prošle godine potresao i skandal kada se saznalo da su na proslavi mature angažovane trbušne plesačice. Tadašnji direktor Bego Hadžić je saopštio da se nije radilo o trbušnim plesačicama, već da je u pitanju bio nastup para koji se bavi orijentalnim plesom. Tokom 2013. profesor ove škole bio je optužen da je udario učenika.

“Za dvicu sto evrića”

Prema pričama mještana Kalesije javna je tajna da određeni radnici Mješovite srednje škole u njihovom gradu uzimaju mito. Na društvenoj mreži “Fejsbuk” nekoliko bivših učenika osumnjičenog profesora Seida Kuralića kazali su da je mito uzimano i dok su oni pohađali nastavu.

 “O tome su znale i ptice na grani - legendarnih 100 evrića za časnu dvicu”, napisao je jedan od bivših učenika, dok je drugi dodao: “Ovo je lijepa vijest za buduće generacije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana