Profesor iz Kalesije naplaćivao dvojke

N. B.
Profesor iz Kalesije naplaćivao dvojke

Kalesija - Profesor mašinske grupe predmeta Seid Kuralić (60) optužen je zbog traženja i primanja mita prilikom zaključivanja pozitivnih ocjena u Srednjoj mješovitoj školi u Kalesiji.

Optužnicu protiv Kuralića potvrdio je Opštinski sud u Kalesiji, na osnovu prvobitne optužnice Tužilaštva tuzlanskog kantona. 

U optužnici je navedeno da je Kuralić, radeći kao profesor u toj školi, u jednom slučaju u junu 2008, i u još nekoliko situacija od 2015. do 2017. godine, od roditelja učenika ili posrednika tražio i primao mito od 100 do 200 KM.

- Za taj novac, on bi učenicima koji su u tim predmetima imali izglednu zaključnu jedinicu, pogodovao i osigurao im pozitivnu ocjenu na kraju školske godine - navedeno je u optužnici.

Kuralić je, prema navodima optužnice, na taj način protivpravno  zaradio 1.200 KM.

- Nadležni tužilac je sudu predložio da se Kuraliću  zabrani rad u Mješovitoj srednjoj školi u Kalesiji, kao i u drugim osnovnim i srednjim školama u BiH u periodu od pet godina - rekao je portparol Tužilaštva tuzlanskog kantona Admir Arnautović.

Dodao je da je Tužilaštvo predložilo da se od optuženog oduzme novac koji je pribavljen krivičnim djelom. Kuralić je uhapšen 8. maja i to pred učenicima za vrijeme nastave, a hapšenju je prethodila istraga Tužilaštva tuzlanskog kantona.

Prema pričama mještana Kalesije javna je tajna da je profesor Mješovite srednje škole u njihovom gradu uzimao mito. Na društvenoj mreži “Fejsbuk” nekoliko bivših učenika profesora Seida Kuralića kazali su da je mito uzimano i dok su oni pohađali nastavu.

- O tome su znale i ptice na grani - legendarnih 100 evrića za časnu dvicu - napisao je jedan od bivših učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana