Požar u Sarajevu: Jedan migrant nastradao, drugi povrijeđen

nezavisne.com
Požar u Sarajevu: Jedan migrant nastradao, drugi povrijeđen

Sarajevo - Jedna osoba je smrtno stradala, a jedna povrijeđena i zbirnuta u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) usljed požara, koji je jutros izbio na jednom stambenom objektu u naselju Aneks u Sarajevu.

Riječ je o staroj kući na kojoj je mjesecima stajao oglas da se prodaje. Požar je izbio jutros oko pet sati u Prijedorskoj ulici na broju 2, u kući u kojoj, kako su kazale komšije, duži period niko ne živi. Komšija iz susjedne zgrade rekao je da je tu živjela jedna starica, koja je umrla, a ko je kuću naslijedio, nije znao reći.

Komšije ističu kako tu godinama niko nije boravio. Pričaju da su u ovu kuću prije oko mjesec dana počeli dolaziti migranti, koji su provalili unutra kako bi se sklonili od zime. Komšije pretpostavljaju da su oni nešto ložili da se ugriju, pa zapalili.

"Nezavisne" nezvanično saznaju da je riječ o migrantima koji su se mjesecima od hladnoće skrivali u ovoj napuštenoj kući.

Nije poznato šta je uzrokovalo požar, koji su ugasili pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo.

Azra Bavčić, portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo, kazala je da je uviđajem na mjestu događaja rukovodila dežurna tužiteljica, a obavaljali su ga ovlašteni policijski službenici, zajedno s vještakom sudske medicine Nerminom Sarajlićem, te vještakom protivpožarne zaštite.

"Uzroci izbijanja požara bit će poznati nakon obavljenog uviđaja, a najvjerovatnije će biti zatražena i obdukcija tijela stradale osobe, kojom će biti utvrđen uzrok smrti", izjavila je Bavčićeva.

Suvada Kuldija, portparol MUP-a KS, kazala je za "Nezavisne" da su policijski službenici u redovnoj kontroli tog područja primijetili požar, razvalili vrata i ušli unutra.

"Tamo su zatekli dva muškarca, jedan je već smrtno stradao, a drugi je bio lakše povrijeđen. Izvukli su ga iz kuće, pozvali pomoć i prebačen je i zbrinut na Maksilofacijalnoj hirurgiji u KCUS. Ovom prilikom lakše su povrijeđena dva policajca usljed udisanja dima", kazala je Kuldija.

Iz KCUS juče nisu htjeli dati više detalja o identitetu osobe koja je povrijeđena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana