Potvrđena optužnica za proganjanje sudije: Zvorničaninu prijete dvije godine zatvora

N. T.
Potvrđena optužnica za proganjanje sudije: Zvorničaninu prijete dvije godine zatvora

ZVORNIK - Aleksa Jokić (50) iz Zvornika optužen je za proganjanje sudije Osnovnog suda u Zvorniku Slavka Savića, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Optužnicu kojom se Jokiću na teret stavlja krivično djelo proganjanje, podiglo je Okružno tužilaštvo u Bijeljini, a potvrdio Osnovni sud u Zvorniku. 

Prema navodima iz optužnice, Jokić je krivično djelo počinio od 24. juna do 26. avgusta ove godine na području Zvornika.

- Nakon što je prethodno sačekivao S. S. ispred stambene zgrade u Malom Zvorniku u kojoj se nalazi stan u vlasništvu oštećenog, gdje je fotografisao zgradu i raspitivao se za oštećenog, te tom prilikom mu oštetio bravu od ulaznih vrata stana, optuženi je u više navrata, kontinuirano uhodio i pratio S.S. prilikom njegovog kretanja za vrijeme korištenja pauze na poslu - navodi se u potvrđenoj optužnici, prenosi Srpska info.

Jokić je tako oštećenog posmatrao dok je ovaj boravio u kafiću, zbog čega je S. S. promijenio mjesto na koje dolazi. Međutim, ni to nije zaustavilo uhođenje, pa je optuženi svojim vozilom stalno prolazio i obilazio kuću u kojoj S. S. živi sa porodicom, a što je zbog ranije upućenih prijetnji kod S. S. izazivalo osjećaj tjeskobe kao i straha za vlastitu sigurnost.

Optuženi je 26. avgusta ove godine oko 21.15 došao ispred porodične kuće oštećenog, te istog dozivao da izađe, pa kada je oštećeni vidio o kome se radi, otišao je u zaklon i nije se odazvao, a tom prilikom je u kući bila i njegova bolesna supruga, što je sve kod oštećenog izazvalo osjećaj tjeskobe i straha kako za vlastitu sigurnost, tako i za članove njegove porodice.

- Dakle, uporno i kroz duže vrijeme pratio i uhodio drugo lice i uspostavljao neželjeni kontakt što je kod lica izazivalo promjene životnih navika, tjeskobu i strah za vlastitu sigurnost - navodi se u optužnici protiv Jokića.

Prema Krivičnom zakoniku RS za proganjanje je zaprijećeno maksimalno dvije godine zatvora.

Jokić je prošle godine zbog osuđen u banjalučkom Okružnom sudu na tri godine zatvora jer je sudiji Saviću prijetio ubistvom.

Povod za prijetnje bila je prekršajna kazna od 1.000 KM koju je sudija Savić izrekao Jokiću zbog krađe struje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana