Poslije 27 godina riješeno ubistvo u Njemačkoj: Sarajlija likvidirao njemačkog trgovca

N. T.
Poslije 27 godina riješeno ubistvo u Njemačkoj: Sarajlija likvidirao njemačkog trgovca

Sarajevo - Optuženi u predmetu "Lutka" Sarajlija Benan Dorić, koji je izvršio samoubistvo 2014. godine, likvidirao je prije 27 godina njemačkog trgovca Eberharda K. u predgrađu Minhena, Unterahing.

Zločin je riješen uz pomoć podataka koje je njemačkoj policiji ustupila Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Iz ove agencije juče su saopštili da je zahvaljujući istrazi u predmetu "Lutka" otkriven identitet osobe koja je počinila ubistvo u Njemačkoj.

- Zločin je počinjen 1990. godine. SIPA je ustupila  podatke policijskim organima Njemačke i nakon provjera potvrđen je identitet odnosno rasvijetljeno ubistvo -  rekli su u SIPA ne navodeći identitet osumnjičenog.

Eberhard K. zadavljen je i izboden nožem početkom juna 1990. godine u svom stanu. Ubica iza sebe nije ostavio mnogo tragova zbog čega je istraga išla teško. Tek 2006. godine izdvojen je DNK profil ubice, ali ga nije bilo u bazi njemačke policije. Nakon što je taj profil prebačen u evropsku DNK bazu, SIPA je utvrdila da se poklapa sa profilom Benana Dorića te je o tome obavijestila kolege iz Njemačke. Dorić se objesio 2014. godine u dvorištu porodične kuće u sarajevskom naselju Velešići.

 U okviru predmeta "Lutka" sumnjičen je da je 24. novembra 2010. godine u sarajevskoj ulici Betanija pucao na Envera Suljagića, predsjednika Udruženja "Sarajevotaksi". Dorić se i ranije pokušao ubiti, a osuđen je na godinu i po zatvora jer je  izazvao eksploziju plina u svojoj vili.

U predmetu "Lutka" osuđeno je 13 lica na 101 godinu zatvora. Najvišu kaznu dobio je prvooptuženi bivši pripadnik SIPA Bojan Cvijan 20 godina zatvora. Za njega se smatra da je blizak saradnik Darka Eleza i njegove kriminalne grupe. Oni su počinili više ubistava, pljački banki i drugih kriminalnih djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana