Pokušaj atentata na Hozanovića: Bomba eksplodirala kad je krenuo u džamiju

nezavisne.com
Pokušaj atentata na Hozanovića: Bomba eksplodirala kad je krenuo u džamiju

Cazin - Kada je Rifet Hozanović, predsjedavajući Gradskog vijeća Cazin, u četvrtak oko tri sata upalio automobil i krenuo da se odveze u gradsku džamiju na jutarnju molitvu, došlo je do eksplozije, ali je on u ovom napadu ostao nepovrijeđen.

Eksplozivna naprava, a najvjerovatnije je u pitanju bomba, eksplodirala je ispod njegovog automobila škoda oktavija. Eksplozija je oštetila automobil, a detonacija je probudila i uznemirila stanovnike okolnih zgrada.

U razgovoru za “Nezavisne” Hozanović kaže kako je eksplozija odjeknula nakon što je auto prešao nekoliko metara i da je naprava bila pričvršćena za prednji desni točak.

“Rekli su mi kako je najvjerovatnije u pitanju bila ručna bomba koja se aktivirala konopcem kojim je bila vezana. U ovome trenutku ne bih davao nikakve izjave o ovom događaju, to su me zamolili i pripadnici policijskih agencija koje sprovode istragu, ali je nedvosmisleno da se radi o neuspjelom atentatu”, istakao je Hozanović.

U MUP-u USK ističu kako još utvrđuju o kojoj vrsti eksplozivne naprave se radi.

“U Ulici Izeta Nanića, ispred zgrade u kojoj živi R.H. (48), odnosno ispod vozila škoda oktavija, postavljena je eksplozivna naprava. Oštećeno je to vozilo, kao i nekoliko vozila koja su se nalazila u blizini”, rekla je portparol MUP-a USK Snežana Galić.

Na lice mjesta su ubrzo poslije eksplozije došli policija i kriminalistički inspektori te su nekoliko sati trajale uviđajne radnje, dok je dežurni kantonalni tužilac ovaj događaj okarakterisao kao krivično djelo ubistva u pokušaju.

U Tužilaštvu USK su saopštili kako će više detalja o ovom događaju biti poznato i saopšteno kada se obave sve istražne radnje.

Reakcije

I dok istražni organi rade na ovom slučaju, stižu reakcije, pa tako u saopćenju A-SDA, čiji je Hozanović istaknuti član i jedan od osnivača, stoji da nemaju sumnje da se radi o atentatu koji je politički obojen.

“Svjedoci smo da je predizborna kampanja uzela maha izvlačeći iz pojedinaca najgore ljudske osobine. Trenutna vlast koja to neće biti nakon oktobra je dovela Unsko-sanski kanton do anarhije, sigurnosna situacija u kantonu nikad nije bila gora. Podmetanje eksplozivne naprave ispod automobila oca dvoje djece je čin koji pokazuje da borba za fotelje nema cijenu, pa čak ni kada je u pitanju ugrožavanje života”, ističe se u saopštenju A-SDA, te pozivaju sve institucije da što hitnije nađu odgovorne za ovaj napad na Hozanovića.

Ovaj događaj su u svojim saopćenjima osudile i druge političke partije.

Inače, Rifet Hozanović je jedna od najkontroverznijih ličnosti na političkoj sceni USK i “siva eminencija” ovdašnjih političkih procesa. U žižu javnosti prvi put je dospio 1998. godine, kada je optužen da je u Cazinu organizirao batinanje Harisa Silajdžića, koji je tada napustio SDA i osnovao Stranku za BiH. Hozanović je, međutim, ovo negirao, da bi prije 10 godina, skupa s nekolicinom nezadovoljnika unutar cazinske SDA napustio ovu političku partiju i formirao A-SDA, koja je već na narednim lokalnim izborima preuzela vlast u ovom gradu i od tada vlada Cazinom.

U svim proteklim godinama ova politička stranka jača. Također, Hozanovića pominju i u korupcijskim aferama, a presudom Kantonalnog suda u Bihaću prije šest godina osuđen je na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora zbog pronevjere 73.000 maraka u humanitarnoj organizaciji “Merhamet” u Cazinu, čiji je tada bio predsjednik.

U proteklim godinama obnašao je niz političkih funkcija, a dobri poznavaoci prilika kažu kako se bez njegovog znanja i odobrenja u ovom gradu ne može donijeti niti jedna važnija odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana