Podignuta optužnica za ubistvo Slaviše Krunića: Zločin dogovarali četiri mjeseca

Nebojša Tomašević
Podignuta optužnica za ubistvo Slaviše Krunića: Zločin dogovarali četiri mjeseca

BANjALUKA - Benedi Đukanović zvani Bendžo (42), Emilio Baldo (53) i Rodoljub Gajić (35) optuženi su za ubistvo banjalučkog biznismena i vlasnika agencije "Sektor sekjuriti" Slaviše Krunića i njegovog pratioca Žarka Pavlovića, te ranjavanje Gorana Ilića, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Optužnicu protiv njih podiglo je Republičko tužilaštvo i uputilo Okružnom sudu u Banjaluci na potvrđivanje. Tužilaštvo je saopštilo da Đukanovića i Baldu terete da su organizovali, pripremili i 22. aprila počinili zločin sa Željkom Kovačevićem, koji je tada ubijen. Gajića, koji je bio zaposlen u "Sektor sekjuritiju" i bio lično obezbjeđenje Krunićeve supruge i djece, terete za pomaganje u izvršenju ubistva. On je, kako je saopštilo tužilaštvo, pokojnom Kovačeviću odavao informacije o kretanju i navikama Krunića kako bi mu zauzvrat Kovačević oprostio novčani dug.

Prema optužnici, Đukanović, Baldo i Kovačević su izvršenje zločina dogovarali i pripremali od početka 2019. godine do 22. aprila u Laktašima. Oni su, saopšteno je, nakon zajedničkog dogovora 22. aprila uveče došli blizu kuće Krunića u Glamočanima kod Laktaša i sačekali da on naiđe vozilom. Kada je automobil naišao i usporio na krivini, osumnjičeni trojac je iz automatskih pušaka osuo rafalnu paljbu. Krunić i Pavlović ubijeni su na mjestu, dok je Ilić, koji je bio za volanom džipa, teško ranjen. Tom prilikom u razmjeni vatre ubijen je Kovačević. Optužena trojka je u pritvoru, a tužilaštvo je uz optužnicu Okružnom sudu u Banjaluci predložilo da im se ta mjera produži do okončanja glavnog pretresa. Istraga je trajala skoro devet mjeseci, a osumnjičeni Baldo je uhapšen veče nakon ubistva. Gajić je pao početkom maja, dok je Đukanović poslije zločina pobjegao i predao se nakon 52 dana skrivanja. Sumnja se da je on kobne večeri pokušao izvući Kovačevića, koji je pogođen u arteriju i usljed čega je iskrvario. Kada je vidio da ga ne može izvući, uzeo je njegovu pušku i oružje bacio kilometar od mjesta zločina. Đukanović se policiji predao 12. juna kada je ušetao u policijsku stanicu na Ilidži i rekao da želi se preda. Policajci pred kojima se pojavio tada su mu rekli da ne znaju za potjernicu za njim i provjerili su s kolegama iz Istočnog Sarajeva. Tek nakon provjere stavljene su mu lisice na ruke. Ubijeni Krunić bio je vlasnik kompanija "Sektor sekjuritija", "Žitopeka", "Žitoprodukt", "Sektor ADS" i "Sektor ZOS", koje imaju oko 1.800 zaposlenih. Ovaj zločin šokirao je sve u Srpskoj. Tužilaštvo nije saopštilo da postoji naručilac, kao ni motiv zločina.

Debeli dosije

Optužena trojka je odranije poznata policiji po krivičnim djelima. Ubijeni Željko Kovačević je osuđen na tri godine zatvora zbog teških krađa na osnovu istrage iz akcije "Strijelac". Bio je osuđen na 11 godina zatvora zbog organizovanog razbojništva. Emilio Baldo je 2006. osuđen na devet godina zatvora za veći broj razbojništava. Prije izricanja presude je pokušao da pobjegne i tad ga je ranio sudski policajac. Benedi Đukanović je hapšen više puta, ali nikada nije osuđen za teško krivično djelo. Hapšen je i zbog napada na tadašnjeg episkopa bihaćko-petrovačkog Hrizostoma u julu 2007.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana