Vidovićeva optužena zbog skrivanja telefona Debeveca

Srna
Foto: Fena

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevskog advokata Vasvije Vidović (70) koja je počinila krivično djelo sprečavanje dokazivanja jer je prikrila mobilni telefon optuženog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca.

Osumnjičena se tereti da je, s ciljem da znatno oteža dokazivanje u sudskom postupku, sakrila tuđi predmet koji služi dokazivanju, čime je počinila krivično djelo spriječavanje dokazivanja, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je Vidovićeva 18. decembra 2023. godine pristupila u službene prostorije Agencije za istrage i zaštitu u Istočnom Sarajevu, pozvana od strane osumnjičenog i uhapšenog Debeveca, da ga u svojstvu advokata zastupa u krivičnom postupku.

Nakon što joj je omogućeno da komunicira sa osumnjičenim u posebnim prostorijama, bez prisustva policijskih službenika, svjesna svojih protivpravnih radnji, a sa ciljem da znatno oteža dokazivanje krivičnih djela u postupku pred Sudom BiH, znajući da mobilni telefoni osumnjičenih trebaju biti privremeno oduzeti po naredbi Suda BiH, omogućila je osumnjičenom da mobilni uređaj ubaci u njenu torbu, te ga na taj način sakrije.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Debevec i bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) Osman Mehmedagić Osmica uhapšeni su 19. decembra prošle godine zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i krivotvorili službene isprave.

Istraga u odnosu na Debeveca kasnije je proširena na primanje dara za trgovinu uticajem te lažno predstavljanje i kršenje zakona o ravnopravnosti spolova.

Mjere zabrane su im određene sredinom marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana