Počelo suđenje rukovodiocima RUGIP-a: Samovoljno razdijelili gradsku imovinu

Nebojša Tomašević
Počelo suđenje rukovodiocima RUGIP-a: Samovoljno razdijelili gradsku imovinu

Banjaluka - Grad Banjaluka nije bio uključen u postupke Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) u predmetima "Naš dom" i "Građa" niti u donošenje rješenja kojima su pomenuta privredna društva stekla pravo svojine na nekretninama kojima je raspolagao grad.

Ovo je u svom svjedočenju u banjalučkom Okružnom sudu izjavila šefica Odsjeka za pravna pitanja i propise Gradske uprave Banjaluka Nataša Vukmirović.

Prema njenim riječima, za sporne postupke grad je saznao tek nakon urgencije gradonačelnika koji se obratio  RUGIP-u.

Njenim svjedočenjem počelo je suđenje rukovodiocima i saradnicima u RUGIP-u koji su optuženi da su raznim malverzacijama oštetili grad Banjaluku za oko 7,43 miliona maraka. Optuženi su pomoćnik direktora RUGIP-a Aleksandar Deurić, načelnik Odjeljenja za nadzor u upravi banjalučke jedinice RUGIP-a Dragan Grulović, te više stručne saradnice za pravne poslove Doris Kremenović i Željka Milinković.

- Rješenjem RUGIP-a iz 2013. godine nekretnine u Grčkoj ulici su dodijeljene  firmi "Naš dom". Tek kada smo dobili zahtjev  firme "Naš dom" da im predamo objekat upoznati smo da postoji pravosnažno rješenje kojim su dobili pravo vlasništva. RUGIP i pored brojnih zahtjeva nije nam dostavljao pravosnažno rješenje o pravu vlasništva dok gradonačelnik nije intervenisao - kazala je Vukmirovićeva.

Dodala je da su im iz RUGIP-a poručivali da nisu stranka u postupku već da je to Pravobranilaštvo Republike Srpske.

Još je istakla da grad nije bio obaviješten da je počeo, niti da je okončan postupak u kojem su gradsko zemljište i nekretnine prešli u privatne ruke a odbrana je smatrala da grad nije ni morao biti informisan, jer ga je u njemu zastupalo Pravobranilaštvo RS.  Po odbrani  u ovom slučaju postoje dvije različite presude Okružnog suda Banjaluka. Prema jednoj usvojen je zahtjev grada da zbog neučešća u postupku bude osporeno rješenje o utvrđivanju prava vlasništva u predmetu "Naš dom". Dok je druga presuda različita i sud je mišljenja da je grad u spornim procesima imao zastupnika u vidu pravobranioca RS.

Optužnice

Optužnica tereti Deurića, Grulovića i Kremenovićevu da su nezakonito omogućili firmi "Naš dom" da stekne pravo svojine nad objektima u Grčkoj ulici čime je grad oštećen za 2,18 miliona KM. Grulović i Kremenovićeva se još terete da su nezakonito omogućili da firma "Građa" stekne pravo vlasništva nad parcelom od 33.000 kvadrata čime je Banjaluka oštećena za 5,25 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana