Pljačkašima prodavnice 16 godina robije

Nebojša Tomašević
Pljačkašima prodavnice 16 godina robije

Banjaluka - Alisan Hajriz (32) iz Zenice i Demir Mešić (36) iz Teslića pravosnažno su osuđeni u Vrhovnom sudu Republike Srpske na po osam godina zatvora zbog pljačke prodavnice u Šamcu 2011. godine.

Sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović kazala je da je vijeće odbilo žalbe odbrane kao neosnovane te je potvrdilo prvostepenu presudu dobojskog Okružnog suda. Hajriz i Mešić proglašeni su krivim za razbojništvo koje su  počinili 3. septembra 2011. godine, kada su napali i vezali radnika prodavnice “Perspektiva” u Šamcu. U presudi se navodi da su se oni tog dana automobilom “fijat bravo”, koji su ranije ukrali na benzinskoj pumpi “Az-En” u Kaloševiću kod Tešnja, dovezli do prodavnice “Perspektiva”.

- Hajriz, koji je bio maskiran fantomkom, prišao je radniku S. B. i u glavu mu uperio pištolj. Rekao mu je da bude miran i da mu se ništa neće desiti, a onda mu je zavrnuo ruku i poveo ga iza prodavnice. Mešić, koji je takođe bio maskiran fantomkom i naoružan puškom, radniku je naredio da siđe s makadama i legne na travu, nakon čega su mu ruke i noge vezali konopcem za vuču vozila - navodi se u presudi.

Kada su onesposobili radnika, iz prodavnice su pokupili veću količinu cigareta, neutvrđene vrijednosti.

Hajriz i Mešić dobro su poznati policiji, a 2012. godine bili su osuđeni su na ukupno 40 godina zatvora zbog ubistva Dobojlije Admira Veličanina, kome su vezanom pucali u potiljak, a tijelo bacili u provaliju duboku 50 metara. Mešić je osuđen na 22 godine, a Hajriz na 18 godina zatvora.

Vrhovni sud Federacije BiH je 17. februara 2015. godine ukinuo tu presudu i oslobodio ih optužbi za to djelo.

Prema optužnici, koje su oslobođeni, Veličanin je ubijen 16. septembra 2011. godine u šumi iznad Begovog Hana kod Žepča, a njegovo tijelo su sutradan pronašli lovci. Kao motiv ubistva navodilo se koristoljublje pošto su optuženi od žrtve oteli luksuzni automobil “audi TT”. U optužnici se navodilo da su oni tada vozilom  pobjegli prema Doboju, a usput im je pukla guma i dok su je mijenjali uočila ih je policija, ali su ipak uspjeli da pobjegnu. Shvativši da su otkriveni, “audi” su napunili sijenom i zapalili, kako bi prikrili tragove. Dok je policija tragala za njima ukrali su “folksvagen šaran” i krenuli prema Sarajevu. Ponovo su uočeni, pa su ukrali novo vozilo “audi A4”, kojim su pregazili policajca u Istočnom Sarajevu. Tokom bjekstva oštetili su tri vozila, a uhapšeni su tek tri dana kasnije u iznajmljenom stanu u Sarajevu, gdje su pronađeni automatska puška i dva pištolja.

Bijeg

Demir Mešić i Alisan Hajriz tokom suđenja za ubistvo Admira Veličanina 20. decembra 2011. godine pokušali su da pobjegnu iz sudnice, ali ih je sudska policija brzo savladala. Zbog takvog ponašanja nastavak suđenja su pratili vezanih ruku i nogu i okruženi sa po trojicom policajaca.

Ovaj dvojac je dan nakon ubistva Admira Veličanina nasrnuo na patrolu policije Republike Srpske u Donjoj Ljubogošti kod Istočnog Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana