Pljačkaši austrijskom penzioneru polomili vilicu

Nebojša Tomašević
Pljačkaši austrijskom penzioneru polomili vilicu

Banjaluka - Državljanin Srbije Predrag Ivanović (25) iz Užica i sedamnaestogodišnjak uhapšeni su zbog sumnje da su brutalno pretukli i opljačkali starca Ostoju Milakovića (80) u njegovoj kući u selu Kmećani kod Banjaluke, kojem su čak polomili i vilicu.

Prema nezvaničnim informacijama, pretpostavlja se da je osim njih u pljački učestvovala još najmanje jedna osoba, za kojom se traga.

Izvor blizak istrazi je kazao da je ovaj dvojac uhapšen u Foči i da se radi o osobama iz Srbije koje su krenule da pobjegnu preko granice.

- Pretpostavlja se da su imali nekoga ko poznaje Ostoju. Na to ukazuje i činjenica da su pljačkaši direktno išli u njegovu kuću, kao da su tačno znali gdje treba da uđu. Vjerovatno im je neko rekao da on ima novaca jer je austrijski penzioner, te ih je navodio kuda i kako da dođu do njega - kazao je izvor blizak istrazi.

Pljačkaši su u kuću Milakovića, koji inače živi sam, upali u četvrtak ujutro oko devet časova i odmah po ulasku krvnički ga pretukli tražeći pare.

- Starcu su nanijeli više teških povreda po cijelom tijelu, a koliko su ga brutalno tukli vidi se po tragovima krvi kojih ima po cijeloj kući. Nakon što su pljačkaši pobjegli, Ostoja je ipak smogao snage da pozove komšije i kaže im da je pretučen. Taj poziv mu je možda spasio život, jer ko zna da li bi sa tako teškim povredama uspio da dočeka pomoć - kazao je ovaj izvor.

Prema njegovim riječima, policija je u kući zatekla sve ispreturano i porazbijano, a tragova krvi je bilo na sve strane.

Policajci su tokom uviđaja u kući opljačkanog pronašli svega 50 evra, ali se ne zna koliko su pljačkaši odnijeli, s obzirom na to da je starac odmah prevezen u bolnicu i nije mogao dati izjavu.

Mještani pričaju da je na dan pljačke selom kružio bijeli automobil "fijat", odnosno novi "fićo", registarskih oznaka iz Užica. Oni vjeruju da su u tom vozilu bili pljačkaši.

- Taj automobil viđen je prije nego što se Ostoja javio komšijama i rekao da je opljačkan. Čuo sam da su pljačkaši uhapšeni u Foči, ali ne znam detalje, ni ko su ni šta su - kazao je predsjednik Mjesne zajednice Kmećani Rade Kozomara.

Prema nepotvrđenim informacijama, uhapšene su osobe sa "fijatom" užičkih oznaka koji je zaustavljen u Foči.

- Čuo sam da su uhapšeni iz Srbije i vjerujemo da oni imaju veze s pljačkom, ali to će valjda policija razotkriti. Priča se da je u tom "fijatu", dok je kružio selom, bilo petoro ljudi. Čak su jednog mještanina Kmećana pitali kuda se ide za Sarajevo. Vjerujemo da je među njima bio neko ko je znao da je Ostoja dobrostojeći, te da su zbog toga i odlučili da ga opljačkaju - kazao je jedan Ostojin komšija.

U Kmećanima saznajemo da je Milaković nedavno kupio i kuću, pa se pretpostavlja da su pljačkaši to znali i vjerovali da ima novaca.

Komšije i rođaci opljačkanog starca kažu da je on živio sam otkako mu je preminula supruga prije desetak godina. Njegova kuća je više od stotinak metara udaljena od drugih, koje su poprilično razuđene, pa niko nije vidio kada su pljačkaši ušli u Milakovićev posjed.

- Ima tri sina i tri kćerke i većina ih boravi u inostranstvu. Samo jedna kćerka živi u Banjaluci. Dobar je komšija, sa svima je u dobrim odnosima i nikom se nije zamjerio. Ovo je sigurno uradio neko sa strane uz pomoć domaćih sitnih lopova - kazao je jedan rođak opljačkanog Ostoje Milakovića.

U Policijskoj upravi Banjaluka su potvrdili da im je 6. decembra prijavljeno da je počinjeno razbojništvo u mjestu Kmećani kod Banjaluke.

- Nepoznate osobe su napale i povrijedile osamdesetogodišnjaka u njegovoj kući. Tokom istrage uhapšena su dva lica, a povrijeđeni je prevezen u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci - saopšteno je iz policije.

Dodali su da je o svemu obaviješteno banjalučko Okružno tužilaštvo, pod čijem nadzorom se vodi istraga. Nisu navodili više detalja, kao ni identitet uhapšenih.

Klinički

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, navodeći inicijale, u petak je saopšteno da je Ostoja Milaković stabilno, ali nisu mogli da govore o daljim prognozama.

- Pacijent O. M. (80) dovezen je u Urgentni centar vozilom Doma zdravlja Banjaluka 6. decembra oko 13.50 časova. Primljen je u stanju politraume i odmah je zbrinut i hospitalizovan u Službi za neurohirurgiju UKC-a RS. Sve prognoze u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem su preuranjene - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana