Peroviću smanjena kazna za ubistvo kocem

nezavisne.com
Peroviću smanjena kazna za ubistvo kocem

Istočno Sarajevo - Milomir Perović (59) zvani Mića iz sela Grivci, kod Rogatice, osuđen je na šest i po godina za ubistvo rođaka Milanka Orašanina (55), a kojeg je, po presudi, nasmrt udario kocem.

Osudilo ga je Vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, u ponovljenom postupku, čime mu je za godinu smanjena ranije izrečena kazna, koja je ukinuta odlukom Vrhovnog suda RS.

Stoga je, i protiv ove, nove presude dozvoljena žalba drugostepenom sudu u roku od 15 dana.

“Presudom je optuženi oglašen krivim što je 16. februara 2014. godine u mjestu Grivci, opština Rogatica, na seoskom makadamskom putu, kuda je prolazio Orašanin, nakon kraćeg obraćanja kada su se našli licem u lice, Orašanina snažno udario u sljepoočnu kost tvrdim predmetom koji je držao u ruci”, piše u presudi.

Dodaje se da je Orašanin zadobio teške i po život opasne povrede u vidu nagnječenja tkiva mozga, preloma kostiju i baze lobanje.

“Na taj način ga je ubio, jer je smrt nastupila neposredno usljed opsežnih nagnječenja tkiva mozga”, piše u presudi.

U presudu Peroviću uračunava se vrijeme koje je proveo u pritvoru. Obavezan  je djelomično platiti krivični postupak, u iznosu od 5.500 maraka.

Podsjetimo, mještani Grivce su nakon zločina pričali da se Orašanin često svađao s Perovićem, a razlog je žena.

“Orašanin je bio umislio da ga je supruga ostavila zbog Perovića pa ga je često napadao zbog toga. Međutim, istina je drugačija. Ona ga je ostavila ranije i otišla u Rogaticu, gdje se ponovo udala i živi sa drugim čovjekom”, rekao je jedan mještanin. Mještani su tada ispričali i da su Orašanin i Perović rođaci, ali i pored toga teških riječi između njih nije nedostajalo.

“Oni su se tog dana po ko zna koji put žestoko posvađali i potukli kada su se sreli na putu. Udarali su se svim i svačim. Perović je u jednom momentu kocem u sljepoočnicu pogodio Orašanina i oborio ga. Tad su prekinuli tuču i razišli se. Međutim, Orašanin je kasnije podlegao i tek tada je ubistvo i otkriveno, a Perović uhapšen”, ispričali su mještani sela Grivci odmah nakon zločina.

Perović je u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu u maju prošle godine bio osuđen na sedam godina i šest mjeseci zatvora za ovo ubistvo. Novom presudom kao olakšavajuća okolnost uzeta mu je činjenica da je ubistvo počinio u samoodbrani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana